Najnovije

MOSKVA ODGOVORILA HAGU: Ne treba objašnjavati gde bi se ovaj dokument trebalo iskoristiti

Iz Moskve podsećaju da odluke tribunala nemaju pravnu osnovu kada je reč o Ruskoj Federaciji.

Kremlj (Foto: Kremlin.ru)

Odluke Međunarodnog suda u Hagu nemaju nikakav značaj kada je u pitanju Ruska Federacija, podsetila je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući poslednji nalog Haga da se uhapsi predsednik Rusije Vladimir Putin.

Zaharova je podsetila da Moskva nije ratifikovala odredbe statuta Međunarodnog krivičnog suda, te da stoga Rusija više ne sarađuje sa ovom organizacijom.

"Odredbe ovog međunarodnog suda nemaju pravnu osnovu kada je u pitanju Rusija", napisala je Zaharova na Telegramu.

Juče je, inače, portparolka Ministarstva inostranih poslova podsetila da Rusija, budući da nije ratifikovala Rimski statut ovog suda, prema njemu nema nikakve obaveze, te da zbog toga sa njim i ne sarađuje.

Jurisdikciju suda u Hagu, međutim, ne priznaju ni Kina, Indija, Iran, Izrael, ali ni Sjedinjene Američke Države.

Poslednju odluku suda u Hagu prokomentarisao je i bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

On je poručio da "ne treba objašnjavati gde bi se ovaj dokument o hapšenju trebalo iskoristiti", aludirajući na to da je on potpuno beskoristan.

Portparol Kremlja i ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je ono što se danas desilo nečuveno i neprihvatljivo. 

"Rusija, kao i brojne države, ne priznaje nadležnost ovog suda i, shodno tome, bilo kakve odluke ove vrste nemaju pravnu osnovu kada je u pitanju Ruska Federacija", ocenjuju iz Kremlja.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Sluckij poručio je da bi nalog za hapšenje trebalo da bude upućen predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom i njegovim zapadnim pokroviteljima, "jer su oni pravni vojni zločinci", a ne predsedniku Rusije. 

Drugi ruski političari izjavili su da bi, zapravo, trebalo uhapsiti sve članove ovog suda u Hagu. 

Oglasila se i Marija LJvova-Belova, dečiji ombudsman, čije se ime zajedno sa Putinom našlo u dokumentu iz Haga. Ona je ironično prokomentarisala poziv za njeno hapšenje, rekavši da je "vrlo dobro što je međunarodna zajednica ocenila to kako Rusija pomaže deci i što ih ne ostavlja u zoni Specijalne vojne operacije". 

"Rusija se trudi da deci obezbedi dobre uslove, da budu okružena ljudima koji ih vole i koji brinu o njima", rekla je LJvova-Belova novinarima, a zatim dodala da "će biti vrlo interesantno da se vidi šta će se dalje desiti". 

"Mi nastavljamo da radimo svoj posao", poručila je ona.

Prvi zamenik predsednika međunarodnog odbora Saveta federacije Rusije Vladimir DŽabarov rekao je da su oni članovi suda koji su izdali naređenje za Putinovo hapšenje kriminalci. On je dodao da će, ukoliko to bude bilo potrebno, Rusija njima suditi "u okviru sednice međunarodnog tribunala u Donjecku".

"Doći ćemo i u Hag ako treba", poručio je on za "RIA Novosti".

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA