Najnovije

Organizacija islamske saradnje osudila Republiku Srpsku

Organizacija islamske saradnje osuđuje i odbacuje sve zaključke, izjave i aktivnosti kojima se potkopavaju nadležnosti države BiH i u kojima se poziva na secesionizam, prenosi Al DŽazira.

Republika Srpska (Foto: Jutjub)

U glavnom gradu Islamske Republike Mauritanije, Nuakšotu, u četvrtak i petak, održano je 49. redovno zasedanje Veća ministara spoljnih poslova Organizacije islamske saradnje (OIS), na kojem je jednoglasno usvojena i rezolucija o stanju u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

Skup kojem su prisustvovali ministri spoljnih poslova i predstavnici 57 zemalja članica, zemalja posmatrača i partnerskih organizacija, održan je pod motom “Umerenost: ključ sigurnosti i stabilnosti”.

Agencija MINA objavila je da se u rezoluciji, usvojenoj na predlog Republike Turske, naglašava podrška provedbi Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH s aneksima, kao i relevantnim odlukama Veća za sprovođenje mira (PIC).

Evropska orijentacija BiH

Rezolucija prepoznaje značaj tranzicije Bosne i Hercegovine u funkcionalnu, reformama orijentisanu, modernu demokratsku evropsku državu i ohrabruje evropsku i evroatlantsku orijentaciju BiH.

Napominje se i važnost poštovanja i sprovođenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ustavnih i zakonskih odredbi, zajednički utvrđenih spoljnopolitičkih ciljeva, kao i svih međunarodnih i domaćih sudskih presuda, naglašavajući, u ovom smislu, potrebu za sveobuhvatnim reformskim procesom koji ima za cilj jačanje funkcionalnosti državnih institucija, podsećajući da reformski procesi zavise od građana i političkih lidera BiH.

Članice OISovim dokumentom ističu hitnost sprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH i standarda razvijenih demokratija, izražavaju svoju podršku aktivnostima na izmenama Izbornog zakona koje će svim građanima omogućiti jednaka prava u izbornom procesu.

Sve članice OIS osuđuju i odbacuju sve zaključke, izjave i aktivnosti predstavnika nižih nivoa vlasti, kojima se potkopavaju nadležnosti države BiH, te poziva na secesionizam i stvaranje novih teritorijalnih jedinica, čime se krši Opšti okvirni sporazum za mir i Ustav BiH, ali i ugrožava mir i sigurnost, ne samo u BiH, nego i na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Al DŽazira Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA