Najnovije

KINESKA AMBASADA U BEOGRADU: Političari u Prištini da prekinu manevrisanje po pitanju Tajvana

Kineska ambasada u Beogradu oglasila se povodom posete bivšeg premijera Kosova Avdulaha Hotija Tajvanu, kada je predvodio međupartijsku grupu Skupštine Kosova i njegove postupke okarakterisala kao podršku secesionizmu, prenose Novosti.

Kina (Foto: Pixabay)

Iz ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu kažu da su Prištinski političari "posetom kineskom regionu Tajvan otvoreno podržali separatističke snage".

„Ova akcija ozbiljno narušava nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine i grubo se meša u kineske unutrašnje stvari, čemu se kineska strana odlučno protivi. Tajvan je neodvojivi deo kineske teritorije i pitanje Tajvana je čisto unutrašnja stvar Kine i u njega se ne mogu mešati nikakve spoljne sile“,  rečeno je iz ambasade.

Dodaje se da je princip jedne Kine priznata osnovna norma međunarodnih odnosa i univerzalni konsenzus međunarodne zajednice.

„Kineska strana oštro upozorava dotične političare u Prištini da odmah prekinu svoje političko manevrisanje po pitanju Tajvana, prestanu da šalju bilo kakve pogrešne signale separatističkim snagama 'nezavisnosti Tajvana' i prestanu da se ponašaju kao pioni 'nezavisnosti Tajvana' i anti-kineskih snaga", ističu iz kineskog poslanstva.

Kineska strana poziva institucije u Prištini da se pridržavaju principa jedne države i prestanu da potkopavaju suštinske interese Kine.

"Želeli bi da naglasimo da je odlučnost Kine da čuva nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet nepokolebljiva i da svaki pokušaj bilo koje sile da igra na 'kartu Tajvana' neće uspeti", zaključuju iz ambasade Kine.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA