Najnovije

DAČIĆ: Nema prelaska "crvenih linija"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je u Briselu govoreći o nedavnom dogovoru na dijalogu Beograda i Prištine u Ohridu i tumačenjima pojedinih zvaničnika sa Zapada da je obavezujući, rekao da nema priznanja Kosova od Srbije, niti pristanka na nešto što bi bilo izvan njenih "crvenih linija".

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

- Ovaj dogovor je veoma značajan jer je deo našeg sveukupnog napora u normalizaciji odnosa sa Prištinom i samo je to. Mi smo veoma pažljivi u formulacijama i saglasili smo se da želimo normalizaciju. U tom smislu je ovaj dogovor dobar i može da doprinese normalizaciji, smanjivanju tenzija, ako ga se svi budu pridržavali - rekao je Dačić.

Dačić je naveo da u samom tekstu dogovora piše da strane različito misle o statusnim pitanjima.

- Kakvo onda priznanje? Mi smo saglasni da implementiramo ono što što smo se dogovorili do naših crvenih linija. Nema međusobnog priznanje, nema priznanja Kosova, niti članstva Kosova u UN - ponovio je Dačić.

On je istakao da je Srbija uspela da zaštiti svoje državne i nacionalne interese, a da je dogovor iz Ohrida važan implus za evropske integracije, kao i da je Zajednica srpskih opština postati deo pravnog sistema EU, i biće obavezujuća za Prištinu.

- Veoma je bitno da se zna da je ovo dogovor o daljim koracima u normalizaciji odnosa, a ne o statusnim pitanjima. Očekujemo da Priština ispunjava svoje obaveze, nismo baš uvereni da će tako da bude, ali mi ćemo se i dalje ponašati u dobroj volji -rekao je Dačić.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA