Najnovije

Ivica Dačić: Mudrom politikom Aleksandra Vučića, na sastanku u Ohridu Srbija uspela da zaštiti svoje nacionalne interese

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku u Ohridu Srbija uspela da zaštiti svoje nacionalne interese mudrom politikom predsednika Aleksandra Vučića i dodao da Srbija mora da vodi dijalog i normalizuje odnose sa Prištinom, držeći se svojih crvenih linija.

Dačić je na TV Pink naveo da je u subotu tokom sastanka u Ohridu urađeno sve u skladu sa državnom politikom Srbije i obezbeđivanjem njenog daljeg evropskog puta.
"Postojala je opasnost da Srbija bude ta koja bi se optuživala za krah dijaloga, podsetiću da je Aljbin Kurti instistirao na međusobnom priznanju, najavljivao da nikad neće prihvatiti Zajednicu srpskih opština, navodio milion nekih uslova da bi se ona formirala", rekao je Dačić.

Dodao je da u Ohridu nije preuzeta nijedna pravna obaveza koja je protivna interesima države.

On je rekao da Vučić nikada nije koristio izraz "prihvatanje sporazuma" već da je uspostavljena saglasnost da se radi na implementaciji principa iz tog sporazuma, uz pridržavanje crvenih linija koje podrazumevaju da nema priznanja nezavisnosti tzv. Kosova i njegovog prijema u UN.

"Predsednik nije potpisao sporazum. Imali smo prilike od 2012. godine da uradimo nešto što je na štetu Srbije da smo to želeli. Treba iskoristiti ovaj trenutak i ovu poziciju koja je za nas takva da ništa nismo uradili na našu štetu, već smo dobili formiranje ZSO, po prvi put ona postaje pravna tekovina EU, iako je po našem mišljneju to trebalo da postane 2013. godine", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je Vučić svim posrednicima u pregovorima više puta ponovio šta su crvene linije Srbije i da je velika stvar što će Zajednica srpskih opština biti formirana.

"Zajednica srpskih opština je najveće dostignuće koje smo ostvarili posle 1999. godine, to je prva srpska institucija na KiM, a da nije država Srbija, zato je od vitalnog značaja da se formira", rekao je Dačić.

Od glasova Srba zavisiće rezultati predsedničkih izbora u Crnoj Gori

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbi predstavljati odlučujući faktor od kojeg će zavisiti rezultati u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

Dačić je na TV Pink komentarisao presek rezultata predsedničkih izbora u Crnoj Gori i dodao da je o tome razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te da su zajedno ocenili kao značajno što su kandidati koji okupljaju srpske glasove postigli dobar rezulatat.

"Sigurno je da će Srbi praktično odlučivati u drugom krugu ko će biti novi predsednik Crne Gore. Želim da već sada u ime Republike Srbije čestitam Andriji Mandiću na ovom rezultatu koji je ostvaren u veoima specifičnim uslovima...ovo je veoma značajno jer se time pokazala snaga tih organizacija za koje se može reći da zastupaju prava i interese srpskog naroda", rekao je Dačić.

Dodao je da Vučić jedva čeka izbor novog predsednika Crne Gore, kako bi Srbija i Crna Gora mogle da grade bratske i prijateljske odnose, kao dve zemlje koje nikada nisu ratovale i koje treba da traže zajedničke interese.

Ni Moskvi ni Kijevu ne odgovara da se ovaj rat brzo završi! (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA