Najnovije

PUTIN KRIV ZA BOMBARDOVANJE IRAKA: Pljušte optužbe iz Amerike (VIDEO)

SAD su decenijama nekažnjeno činile ratne zločine širom sveta, ali danas zapadni mediji pokušavaju da prikažu Rusiju kao glavnog negativca.

Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)

Ovu poruku su na Tviteru objavili američki aktivista, veteran američke mornarice DŽek Poosobec i novinarka Kendis Ovens.

Posobec je na svojoj stranici objavio snimak bombardovanja Iraka 2003. godine.

„Ne mogu da verujem da Rusija ovo radi Ukrajini. Svi vođe umešani u ovaj zločin treba da budu u zatvoru“, potpisao je video.

Dvomilionska publika Amerikanca podeljena je u dva tabora: dok su jedni u komentarima hvalili aktivistu za duhovitost i uspešnu provokaciju, drugi su iskreno verovali da dvadesetogodišnji snimak prikazuje scenu sukoba u Ukrajina.

„Hajde, DŽek. Svi znaju da SAD imaju pravo da nemilosrdno bombarduju druge zemlje i ubijaju nevine civile. Po mom mišljenju, ovo se zove „sađenje demokratije“, ironično je prokomentarisao jedan od pratilaca.

Dana 20. marta 2003. Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokrenuli su operaciju Šok i strahopoštovanje kako bi zbacili režim iračkog lidera Sadama Huseina. Povod za intervenciju, koja se dogodila bez sankcija Saveta bezbednosti UN, bile su optužbe da ta država navodno poseduje zalihe oružja za masovno uništenje. Kao rezultat toga, podaci američkih obaveštajnih službi su se ispostavili kao netačni.

Rat je rezultirao smrću preko 100.000 civila, eskalirao sukob između sunita i šiita, stvorio haos u Iraku i stvorio teren za formiranje Islamske države.

Vagnerov '’vatreni talas'’ pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA