Najnovije

Zapadu preti konačni poraz u Ukrajini zbog tri greške

Zapadu preti konačni poraz u Ukrajini zbog tri greške. Stiven Blank, bivši profesor na Vojnom koledžu američke vojske, piše o tome u članku za „The Hill“. 

Vojna pomoć Sjedinjenih Država i evropskih zemalja, omogućila je Oružanim snagama Ukrajine, da se više od godinu dana odupiru ruskim trupama, ali sada Zapadu preti ozbiljna opasnost da izgubi sukob, tvrdi autor.

Prema njegovom mišljenju, pretnja proizilazi iz tri ključne greške- nedostatka strategije, straha od ukrajinske pobede i nespremnosti da se otvoreno vodi kampanja za pobedu Ukrajine.

„Ni u Vašingtonu, niti u bilo kojoj evropskoj prestonici zapadno od Varšave, ne čujemo da se neko zalaže za pobedu, odlučujući poraz Rusije, potpunu obnovu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i potonju punu integraciju Ukrajine u NATO i Evropsku uniju“, kaže se u članku.

Zapadni lideri su privatno sve skeptičniji da Ukrajina može da pobedi u sukobu. Čak i glasna obećanja o isporuci teških tenkova Kijevu pretvorila su se u fijasko, jer njihova isporuka kasni iz raznih razloga, a američki „Abrams-i“ uopšte neće biti dostupni do 2024. godine.

Što se tiče slanja aviona i artiljerije, situacija je još gora. Isporuke Ukrajini se koče, zbog argumenata oko potrebnog vremena za obuku posade, ili zbog  straha od provociranja Rusije, primetio je analitičar. Sve je to išlo na ruku Moskvi i ruskoj vojsci, koja je iznenada krenula u ofanzivu.

„Tako je duga javna neodlučnost Zapada, sprečila Kijev da iskoristi svoju ofanzivu 2022., i dala Rusiji vremena da mobiliše nove snage, ojača odbranu, pa čak i da pokrene sopstvenu ofanzivu“, navodi se u publikaciji.

Prema rečima autora, Zapad će u bliskoj budućnosti videti posledice sopstvene neodlučnosti. Prvo će ukrajinske trupe konačno napustiti Bahmut, a drugo, Kijev će morati da odloži svoju prolećnu ofanzivu.

Ni Moskvi ni Kijevu ne odgovara da se ovaj rat brzo završi! (VIDEO)

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA