Najnovije

Rusima do zatvaranja Bahmuta ostalo manje od dva kilometra, opkoljavaju i Avdejevku

Sudbina ukrajinskih vojnika u poluopkoljenom Bahmutu (Artjomovsku) približila se svom dramatičnom raspletu.

Ruske klinovi koji nadiranjem sa juga i severa odescaju Bahmut od Kramatorska i Slavjanska sada su međusobno udaljeni manje od dva kilometra. A sve što je između njih, uključujući i dva makadamska puta, drže pod vatrenom kontrolom.

Rusi sada drže bezmalo 70 odsto Bahmuta.

Osnivač „Vagnera“, Jevgenij Prigožin, obavestio je ministra odbrane RF, Sergeja Šojgua, da su njegovi odredi zauzeli centar Bahmuta.

Sad je samo pitanje: hoće li Rusi uspeti da potpuno zatvore Bahmut, i slome otpor njegovog garnizona, pre nego što Kijev naredi svojima da pokušaju da ga deblokiraju.

Po podacima vojnog analitičara Mihaila Onufrienka, vojni vrh Ukrajine prema Bahmutu je već poslao četiri nove brigade – po jednu motorizovanu i tenkovsku i dve sastavljene od `teritorijalaca`.

Međutim, Kijev je na pragu da dobije još jedan „Bahmut“.

Rusi su probili ukrajinsku odbranu zapadno od Krasnogorovke i atakuju Stepovoe, sa čijim preuzimanjem će pod njihovom kontrolom biti nekoliko izuzetno važnih uzvišenja koja će im olakšati dalje napredovanje ka Avdejevki.

Ukrajinskom garnizonu u tom gradu, oko kojeg se takođe steeže obruč, ostaće faktički jedino put ka Orlovki kojoj su se Rusi sa juga primakli na samo 6-7 kilometara

Prema njoj nadiru sa juga i jugoistoka, a prva meta im je naselje Lastočkino.

Vojni analitičar Jurij Podoljaka procenjuje: „Ishod bitaka za Bahmut i Avdejevku umnogome će odrediti dalji tok rata. Ko sada pobedi – akontirao je svoju konačnu pobedu. Drugim rečima: ko sada izgubi – teško će izbeći konačni poraz“.

Podoljaka je uveren: „Rusija može na kraju pobediti čak i ako sada bude „nerešeno“, ili ako i izgubi, a za kijevsku huntu će poraz biti katastrofa jer će svima u Ukrajini biti jasno i da je kraj hunte blizu i da je Rusija došla zauvek“.

Sa njim je suštinski saglasan i bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor.

„Kritika delovanja ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koja je sve češća u američkoj štampi, odražava želju Sjedinjenih Država da se distanciraju od predstojećeg neuspeha u Ukrajini. Bajdenova administracija počinje da govori da se <...> Ukrajina raspada, da Amerikanci nisu uspeli i da je vreme da odu“.

Prema njegovim rečima, Amerikance već postepeno navikavaju na neminovnost neuspeha Ukrajine.

On u tom kontekstu naglašava: „Ukrajina je u teškoj situaciji. NJeni ljudski resursi su na izmaku, a mobilisani su slabo uvežbani“.

Američki kolumnista Frensis Sempa je u članku za American Spectator je ukazao: „Vlasti SAD su počele da priznaju neizbežnost poraza Ukrajine u sukobu sa Rusijom“.

VAGNEROV ''VATRENI TALAS'': Ukrajinski položaji lete u vazduh (VIDEO)

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA