Najnovije

Vučić otvorio put za stvaranje velike Albanije od Krfa do Pančićevog vrha (VIDEO)

Ohridskim sporazumom otvoren je put za ujedinjenje dve članice UN, i stvaranje Albanije, od Krfa do Pančićevog vrha, kaže prof Aleksandar Đikić u intervju za Helm Kast. 

On objašnjava da će ovaj potez samo povećati opasnost po Srbiju i njene grašane.

- Stvara se država koja izlazi na dva mora, koja ima obalu od 300 km, nakojoj se nalazi luka Valona, i centralna luka Jadrana Drač, država sa moćnim saveznicima, sa velikom dijasporom i najmlađom populacijom na Balkanu, država sa ogromnim prirodnim resursima: nafta, gas, ugalj, minerali (Trepča) itd.  Zemlja sa narodom izrazito antisrpki raspoloženim – kaže Đikić.

On strahuje da će kao sledeće žarište u Srbiji biti otvorena Raška oblast.

- Uticaj Velike Albanije na Sandžak će biti ogroman. Sandžak će ubrzo od istih zemalja koje danas „rešavaju Kosovo“, da traži autonomiju. Stanovništvo Tutina je pretežno arnautskog porekla. Sjenice i Novog Pazara je 50:50, ali će se sigurno prikloniti jačoj sili (a to je Velika Albanija). Na taj način, Kraljevo postaje prvi realno odbranjiv srpski grad. Na Rašku, Ušće, i sl, da ne računamo. Da dodamo da bi takav Sandžak bio ozbiljno potpomognut od Saudijske Arabije i Turske – kaže Đikić i nastavlja:

- Sa druge strane, pritisak na opštine Kuršumlija i Prokuplje bi bio ogroman. Opština Kuršumlija je već opustela, a ukoliko Vučić ili neko drugi realizuje auto-put Niš-Priština, Prokuplje će takođe biti. Niš će biti prvi grad koji je realno moguće braniti (ako Bugari nešto ne zamute). Sa južne strane, Vranje je u opasnosti. Velika Albanija bi presekla Koridor 10, na delu Preševo-Tabanovce, a od Bujanovca (u kome Šiptari danas drže vlast) do Vranja nema puno. (ne verujem da će Bugari biti imuni na Vranje) – objađnjava on.

Đikić ukazuje da bi se skijaški centar Kopaonik našao velikim delom na samoj liniji granice.

- Realno je da će se Beograđani skijati pored albanskih vojnika sa dugim cevima. Neki objekti (npr. hotel Nebeske stolice, nalazi se na smoj graničnoj liniji).  Umesto da zamrznemo konflikt, mi smo ga odmrzli, i ostavili potomstvu ozbiljne probleme – ukazuje on. 

On upozorava da će Kosovo, odnosno ta nova Albanija, tražiti ratnu odštetu.

- S obzirom da smo se mi opredelili da zapad arbitrira, vrlo je izvesno da bi je i dobila. Jesmo li spremni da umesto da plaćamo grdne milijarde neprijatelju? SPC će izgubiti neke od najvažnijih stubova kulture i religije: Dečane, Pećku patrijaršiju, Bogorodicu LJevišku, Gračanicu, Banjsku, Arhangele.... Ulaskom u UNESKO Kosovo (Albanija) će ih preuzeti, a ubrzo bi srpsko monaštvo bilo zamenjeno albanskim ili albansko-grčkim. Zašto u ovom trenutku  SPC žmuri na tu opasnost? Prvi korak koji će preduzeti Kosovo/Albanija, biće podizanje međunarodnih poternica za najmanje 5.000 Srba koji su učestvovali u ratu 1997-99. To znači da nikada nećete biti sigurni da ako krenete u Crnu Goru, Grčku, Mađarsku...da vas neće uhapsiti po međunarodnoj poternici – kaže on.

Pogledajte ceo intervju.

Rusima do zatvaranja Bahmuta ostalo manje od dva kilometra, opkoljavaju i Avdejevku

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA