Najnovije

ERDOGAN PORUČIO PUTINU: „Sukob rešiti što pre“

Ankara smatra da je važno da se sukob između Rusije i Ukrajine reši razgovorima što pre, rekao je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom telefonskog razgovora predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Redžep Tajip Erdogan. (Foto: tccb.gov.tr)

Erdogan je kazao da pridaje veliki značaj naporima za okončanje sukoba između Rusije i Ukrajine putem razgovora što pre, saopštila je kancelarija predsednika Turske.

Ankara je u više navrata dolazila na ideju da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, navela je agencija i dodala da je Turska, takođe, bila domaćin razgovora ruske i ukrajinske delegacije.

U telefonskom razgovoru sa Putinom, Erdogan je rekao da razume namere Rusije da ukloni prepreke vezane za ruski izvoz hrane u okviru sporazuma o žitu, saopštio je Kremlj.

Lider Turske je pozdravio spremnost Rusije da produži istanbulske sporazume u vezi sa izvozom ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i deblokira ruski izvoz hrane i đubriva, navodi se u saopštenju Kremlja nakon telefonskog poziva.

Ranije danas, kancelarija Erdogana je saopštila je da je predsednik Turske zahvalio Putinu na njegovom pozitivnom stavu za produžetak inicijative za crnomorsko žito.

Putin i Erdogan su u telefonskom razgovoru izrazili zadovoljstvo pozitivnim trendom u bilateralnim trgovinskim i ekonomskim odnosima, saopštio je Kremlj. Oni su se fokusirali na hitna pitanja rusko-turskog partnerstva u različitim oblastima i izrazili zadovoljstvo pozitivnom dinamikom trgovinsko-ekonomskih odnosa, uspešnom realizacijom zajedničkih strateških projekata u energetskom sektoru, uključujući snabdevanje gasom i izgradnju nuklearne elektrane Akuju u Turskoj, navodi se u saopštenju.

Predsednik Turske se još jednom iskreno zahvalio na pomoći u suočavanju sa posledicama zemljotresa u Turskoj, uključujući nedavno raspoređivanje ruske poljske bolnice u provinciji Hataj. Dogovoreno je i da se prouči mogućnost organizovanja isporuka građevinskog materijala iz Rusije kako bi se obnovila devastirana infrastruktura i stambene zgrade.

Rezultat ofanzive grupe '’O'’ pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA