Najnovije

KURTI TEŠI HILA: Ne treba da se stidite zbog bombardovanja SR Jugoslavije

Tako je premijer privremenih prištinskih institucija odgovorio na izjavu američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, koji je izrazio saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih, uključujući i poginule u NATO bombardovanju.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da zbog NATO bombardovanja SR Jugoslavije niko ne treba da oseća stid ili krivicu u diplomatskom koru, bilo američkom ili evropskom ili nekom drugom, ni u Prištini ni u Beogradu jer je, kako je naveo, "ljudsko stradanje Kosova istorijska istina Srbije".

On je tako, na prijemu povodom 24. godišnjice NATO agresije, odgovorio na izjavu američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, koji je izrazio saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih, uključujući i poginule u NATO bombardovanju.

"Saveznici na nebu, prijateljski avioni iznad, bekstvo neprijateljskih trupa, tako je tada izgledala nada naroda, za kraj rata i dolazak slobode i mira", rekao je Kurti, prenosi "Reporteri".

NATO agresija počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije NATO-a ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije.

Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se vodi kao nestalo.

Agresija je obustavljena nakon 78 dana potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije. Savet bezbednosti UN usvojio je tada Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika u sastavu misije KFOR iz 36 zemalja.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA