Najnovije

FRANCUSKA TONE SVE DUBLJE: Okršaji demonstranata i policije širom zemlje, počela nestašica goriva (VIDEO)

Protesti i štrajkovi protiv penzione reforme nastavljeni su danas širom Francuske, uz pojačano policijsko prisustvo zbog straha od nasilja i vladinih upozorenja da radikalni demonstranti nameravaju da „unište, povrede i ubiju“. Istovremeno u nekoliko gradova došlo je do nestašice goriva zbog štrajka rafinerija.

Zbog bojazni od nasilja, ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanin naredio je raspoređivanje 13.000 policajaca, od kojih se skoro polovina nalazi u francuskoj prestonici, preneo je AP.

U Parizu blokirana gradska železnice, sukobi u drugim gradovima

Protesti su jutros počeli mirno u više francuskih gradova, ali je kasnije došlo do sukoba demonstranata i policije.

U Parizu je situacija za sada mirna, ali je zbog protesta zatvorena Ajfelova kula. Štrajkači železničari upali su i blokirali šine na jednoj od glavnih stanica Gar de Lion. Oni su marširali iza transparenta „Policija sakati. Ne praštamo!“

U Lilu su demonstranti gađali jajima snage bezbednosti koje su čuvale kuću jednog od poslanika koji se zalaže za podizanje starosne granice za odlazak u penziju.

U Renu je policija upotrebila vodeni top, u Nantu - suzavac i pendreke.

Policija tvrdi da huligani dolaze iz inostranstva

Darmanin je rekao da bi više od 1.000 radikalnih huligana, od kojih su pojedini iz inostranstva, moglo da učestvuje u marševima planiranim u Parizu i u drugim gradovima.

„Oni dolaze da uništavaju, ranjavaju i ubijaju policajce i žandarme. NJihovi ciljevi nemaju veze sa penzionom reformom. NJihovi ciljevi su da destabilizuju naše republičke institucije i da donesu krv i vatru u Francusku“, kazao je ministar juče kada je govorio o detaljima policijskih mera, preneo je Tanjug.

Lideri sindikata i politički protivnici predsednika Emanuela Makrona, krive njegovu vladu za proteste i nasilje koje se rasplamsalo poslednjih nedelja, smatrajući da je to izazvalo njegovo nastojanje da se podigne starosna granica za odlazak u penzije u Francuskoj sa 62 na 64 godine.

Kritičari navode i da su policajci koristili prekomernu silu protiv demonstranata, a policijsko nadzorno telo istražuje više tvrdnji o prekršajima policajaca.

 

Nestašica benzina

Nestašica benzina sve više počinje da se oseća u Francuskoj. Posle Marselja, pumpe polako presušuju i u Parizu i pariskom regionu.

U regionu Dolina Marne oko prestonice na čak 44 odsto pumpi nema bar jedne vrste goriva. U departmanu Eson iste probleme ima 38 pumpi, a u Ivlinu 33.

U samom gradu, na četvrtini pumpi ne mogu da se pronađu ili benzin, ili dizel.

U celoj zemlji, 15 odsto pumpi se našlo u identičnoj situaciji, dok je 6 odsto putpuno presušilo.

Rafinerije i dalje štrajkuju.

Teški gubici Kijeva, oborena tzv. „pametna bomba“

Izvor: Pravda/Sputnik/Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA