Najnovije

NEBENZJA MATIRAO AMERIKANCE "Krivac se sam oda"

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija više neće pokretati glasanje o nacrtu rezolucije o međunarodnoj istrazi diverzija na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, navodeći da je glasanje pokazalo realan odnos prema tom pitanju.

Foto: ria.ru

On je komentarisao i reakciju američkog predstavnika na nacrt rezolucije.

Naime, zamenik američkog ambasadora Robert Vud je izjavio da SAD kategorički odbacuju „neutemeljene optužbe Rusije protiv SAD u vezi sa diverzijama“, tvrdeći da SAD ni na koji način u to nisu umešane.

Prema rečima Vuda, ruski nacrt je pokušaj da se diskredituje rad nacionalnih istraga koje su u toku i da se dovedu u pitanje bilo kakvi zaključci koji se ne podudaraju predestiniranim i političkim stavovima Rusije.

- To nije bio pokušaj da se dođe do istine - rekao je Vud.

Nebenzja je na to uzvratio:

- Imam pitanje za američkog predstavnika: šta je to predestinirano našao u našoj rezoluciji? Mi imamo poslovicu: krivac se sam oda - rekao je on.

U rezoluciji se ne pominje niti ukazuje na umešanost Amerike ili bilo koje druge zemlje.

Ruski ambasador je rekao i da ne treba biti ni detektiv ili analitičar da bi se shvatilo da SAD i njihovi saveznici pokušavaju da zametnu tragove, između ostalog tako što objavljuju besmislene verzije i odbijaju da govore o činjenicama koje ne odgovaraju Vašingtonu.

Podsetimo, Savet bezbednosti nije usvojio rusko-kinesku rezoluciju kojom se poziva na formiranje međunarodne komisije pod okriljem UN koja bi sprovela istragu o diverzijama.

Za nacrt rezolucije su bili samo Kina, Rusija i Brazil, dok su ostali bili uzdržani.

Pored Kine, koautori ruske rezolucije bili su i Belorusija, Severna Koreja, Sirija, Eritreja, Nikaragva, Venecuela.

Zamenik ruskog ambasador Dmitrij Poljanski rekao je da će Danska, Švedska i Nemačka morati da izveste o rezultatima istrage o diverzijama na gasovodima.

Prema njegovim rečima, Rusija nije gajila iluzije da će zapadne zemlje dopustiti da rezolucija bude usvojena.

On je u intervjuu za Sputnjik dodao da je Zapad izvršio snažan pritisak na članice SB UN da ne glasaju za ruski nacrt.

- Svi ostali (koji su se uzdržali a nisu deo zapadnog bloka) su se uplašili da nas otvoreno podrže. Kao i uvek naši bivši zapadni partneri izvršili su snažan pritisak. Jasno su stavili do znanja da nisu zainteresovani za glasanje kojim bi bila podržana ruska rezolucija - dodao je Poljanski.

Više američkih saveznika tvrdili su tokom diskusije o rezoluciji da Rusija ima predrasude prema jednoj državi.

Veći deo onih država koje su se uzdržale prilikom glasanja pozivale su se na to da Danska, Švedska i Nemačka već vode istragu zbog čega navodno međunarodna istraga nije potrebna.

Zamenik ambasadora Velike Britanije DŽejms Kariuki je izjavio da London podržava komisije za istrage kada im mandat da generalni sekretar.

- Imajući u vidu da se vode nacionalne istrage ne smatramo da je prihvatljivo da se inicira takva komisija. Tokom pregovora postalo je jasno da Rusija nije ozbiljno zainteresovana za objektivnu istragu. Prošlog meseca ambasador Rusije je rekao da Rusija sa velikom dozom sigurnosti već zna koje digao u vazduh gasovode i kako. Cilj Rusije u ovom procesu je da politizuje pitanje i da deluje protiv jednog drugog člana SB UN - rekao je on.

Slične stavove izneli su i predstavnici Francuske i nekih drugih članica SB UN.

Reakcija Herša

Američki novinar koji je sproveo svoju istragu o diverzijama Simur Herš izjavio je da nije iznenađen ishodom u Savetu bezbednosti.

- Naravno. Šta će im to? Šta ste od njih očekivali? Vest bi bila da je bilo drugačije….. Interesantno je ispalo sa Brazilom - prokomentarisao je on.

O situaciji u Bahmutu i Avdejevki pročitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA