Najnovije

TRAŽIMO HITNU REAKCIJU USTAVNOG SUDA REPUBLIKE SRBIJE Radikali pozvali na ocenu ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Srpska radikalna stranka oglasila se najnovijim saopštenjem

Foto: Jutjub

- Srpska radikalna stranka poziva Ustavni sud Republike Srbije da odmah reaguje po inicijativi koju su srpski radikali podneli pre dve godine, a radi ocene ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na takozvani rodno osetljiv jezik.

Ovaj zakon trebalo bi da počne da se primenjuje od juna 2024. godine i Ustavni sud ne sme da dopusti da ne donese odluku po inicijativama za ocenu ustavnosti ovog zakona.

U vreme kada je zakon donet u Narodnoj skupštini, reagovala su stručna udruženja i svi su ukazivali na neustavnost zakona, ali i na njegovu koliziju sa Zakonom o upotrebi srpskog jezika i ćiriličkog pisma.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ovih dana promoviše i najavljuje primenu zakona i to bez prisustva nadležnih tela koja se bave proučavanjem srpskog jezika, poput Matice srpske, Odbora za standardizaciju srpskog jezika ili Saveta za srpski jezik.

Ovom agresivnom kampanjom i odsustvom društvenog dijaloga i stava stručne javnosti pokušavaju se nasilu nametnuti novine koje nemaju uporište u struci i čija eventualna primena može biti samo stvar ličnog izbora.

Ćutanje Ustavnog suda o ovoj izuzetno važnoj stvari je apsolutno nedopustivo i moglo bi nas dovesti pred svršen čin, na primer, odštampanih udžbenika na novogovoru i početka primene zakona bez stava Ustavnog suda, ili uz zakasnelu odluku o neustavnosti spornih odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti – stoji u saopštenju.

O situaciji u Bahmutu i Avdejevki pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA