Najnovije

RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA POZVALA PAPU U POMOĆ: Traži se da Vatikan utiče na Kijev

Monasi Kijevsko-pečerske lavre neće napustiti manastir 29, 30. niti 31. marta, niti ikad, jer ukrajinske vlasti nemaju zakonskog osnova za njihovo iseljenje, izjavio je načelnik informativno-prosvetnog odeljenja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolit Nižinski i Prilucki Kliment.

Papa Franja i patrijarh Kiril (Foto: RIA Novosti)

„Pošto se 29. marta aktivno razmatra tema navodnog iseljenja monaha iz Kijevo-pečerske lavre, treba konstatovati da iseljenja neće biti ni 29, ni 30, niti 31. niti bilo kad, zato što nema zakonskih osnova da monasi budu iseljeni iz Kijevo-pečerske lavre“, rekao je mitropolit Kliment u video poruci objavljenoj na Jutjub kanalu UPC.

On je naveo da pismo koje je monasima uputio Državni muzej „Kijevo-pečerska lavra“ sa zahtevom da napuste manastir nema pravni osnov za njihovo iseljenje: potrebna je sudska odluka, koje trenutno nema. Vladika je rekao da muzej treba da podnese tužbu – a u slučaju gubitka, da ospori odluku u apelacionoj i kasacionoj instanci.

Prema rečima mitropolita Klimenta, nasilno isterivanje monaha iz manastira, ako do toga dođe, biće protivzakonito i jednostavno će postati dokaz ozbiljnog problema sa poštovanjem ljudskih prava u Ukrajini.

Ruska pravoslavna crkva pozvala papu da se umeša

Papa Franja bi mogao da utiče na ukrajinske vlasti i da pozove Kijev da se vrati u pravne okvire, izjavio je šef odeljenja za odnose sa javnošću Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda.

„Čini mi se da bi papa mogao da utiče na ukrajinske vlasti da se vrate u pravno polje”, rekao je on televiziji „Rusija 24”.

On je napomenuo da su takvi pozivi važni. To je, smatra Legojda, jedan od razloga zašto se patrijarh Kiril obratio Franji, trebalo bi da se čuje reakcija Vatikana.

Ranije je saopšteno da rimski papa nije protiv toga da bude posrednik u pregovorima o situaciji sa proterivanjem monaha kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve iz Kijevsko-pečerske lavre, prenosi Sputnjik.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: Politika/sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA