Najnovije

Kurti: Vučiću neću dati dozvolu da uđe na Kosovo

Takozvani premijer privremenih prištinskih institucija Kosova Aljbin Kurti izjavio je za TV Kljan da vlada radi na novim priznanjima, te da je po tom pitanju nedavno uputio pismo jednoj državi, ne želeći da otkriva kojoj, jer, kako kaže, "Srbija ima mrežu ambasada i spoljnu službu koja je moćnija od kosovske".

Govoreći o priznanju "Kosova" od strane pet zemalja EU koje to nisu učinile, Kurti je rekao da po tom pitanju mnogo pomažu saveznici "Kosova".

Dodao je da do sada nije pisao tim zemljama sa zahtevom da priznaju nezavisnost.

"Posrednici i savezničke zemlje nam mnogo pomažu i verujem da je bolje da idemo ovim indirektnim putem u smislu napredovanja ka dobijanju priznanja 'petorke'. To jednostavno nije u našim rukama i ne verujem da bi pomoglo da im posle ovog sporazuma odmah pišemo. Na to se pozivamo na svakom sastanku koji organizujemo. Nisam im se lično obraćao pismom, ali to su osetljiva pitanja lobiranja. Ako vam kažem kome sam pisao prošle nedelje napraviću štetu, jer će i Srbija odmah da piše tim zemljama. Srbija ima mnogo jaču mrežu ambasada i spoljnu službu od nas", rekao je Kurti.

Rekao je da nova priznanja ne zavise u potpunosti od Kosova.

Kurti je istakao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukoliko bude tražio da dođe na Kosovo, neće dobiti dozvolu.

Kako je rekao, "čovek poput Vučića, koji dovodi u pitanje masakr u Račku i smatra ga izmišljotinom, nepoželjna osoba na Kosovu".

"Nisam dobio nikakav zahtev za takvu posetu i naravno, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, on ne bi bio poželjan na Kosovu. Ako je to osoba koja kaže da je masakr u Račku izmišljotina i nikada nije promenila stav, mislim da ne treba da dolazi na Kosovo. Naravno da neću dati dozvolu. Ali, bolje je da jednom zatraži. Sada kada smo rekli da mu ja ne dajem dozvolu, on je neće ni tražiti. Bilo bi bolje da je uputio zahtev, ali šta da radimo sada, rekao sam", naveo je Kurti.

"Sporazum iz Beograda i Ohrida obavezujući"

Kazao je i da je postignut dogovor sa Srbijom i da niko ne može da kaže kako nema sporazuma.

"Postoji dogovor. Sporazum je sklopljen u Briselu i Ohridu. To je pravno obavezujuće. Ovaj sporazum je usvojila i EU, ne samo posrednici Borelj i Lajčak, koji su zaključili da je reč o sporazumu, ali, nažalost, nema potpisa zbog druge strane. Nedostatak potpisa postaje presuda za Srbiju, ali to ne utiče na postojanje sporazuma", rekao je Kurti .

Ponovio je i da ne podržava inicijativu "Otvoreni Balkan".

"Nisam promenio stav. 'Otvoreni Balkan', koliko ja znam, nema ni veb stranicu. Dakle, to je inicijativa koja nema ni platformu, ni osnovni ugovor, nema ni strategiju, ni akcioni plan. To nije po pravilima Evropske unije. Nema ni finansiranje Evropske unije i ja ne mogu da podržim takvu inicijativu", rekao je Kurti.

"Rusija „Kinžalima“ uništila tajni štab NATO kod Kijeva"

Izvor: rt.rs

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA