Najnovije

''KOREJSKI SCENARIO ZA UKRAJINU'': Istorija se ponavlja?

Ukrajinski sukob podseća na Korejski rat, piše saudijski list „Okaz“. U ovom slučaju, ishod može biti sličan: Rusija i SAD će podeliti Ukrajinu, ostavljajući za sobom određene regione pod svojom kontrolom. Neće biti ni potpunog poraza ni apsolutne pobede, što će odgovarati obema zaraćenim stranama, smatra autor članka.

Ukrajina (Ilustracija: RIA FAN)

Te 1950. godine, severnokorejske trupe su izvršile invaziju na Južnu Koreju, oslanjajući se na vojnu podršku Sovjetskog Saveza, svog strateškog saveznika. Međutim, velike vojne transformacije i preoblikovanje geopolitičke mape posle Drugog svetskog rata u velikoj meri su uticali na nekoliko regiona – Korejsko poluostrvo, kao i Nemačku, koja je podeljena pre 1990. godine, navodi list.

Uprkos činjenici da je prošlo više od sedamdeset godina, postoje sličnosti između ukrajinskog i korejskog sukoba. Protivnici su isti (SAD i Rusija), kao i stavovi svetske zajednice i politika huškanja koju Vašington koristi protiv svojih neprijatelja. Rivalstvo Amerike i Rusije je zbog strateških interesa i želje za uspostavljanjem novog svetskog poretka.

Ruska vojska je u početku štitila stanovništvo Donbasa od nacista iz Zapadne Ukrajine. Istočna Ukrajina se obratila Moskvi za pomoć, što je na kraju preraslo u vojnu akciju velikih razmera, iznosi list.

Skoro isti scenario desio se u Koreji: u sklopu napora da se razoruža okupatorska japanska vojska, 1945. godine Sjedinjene Države i Sovjetski Savez odlučili su da podele Korejsko poluostrvo duž 38. paralele severne geografske širine. Kao rezultat toga, ova zajednička vlada zemlje se od privremenog rešenja pretvorila u trajno rešenje zbog neslaganja između dve sile. Tenzije oko linije podele su eskalirale, a sukobi su eskalirali u granični sukob između Severne i Južne Koreje. Tako je izbio rat između Demokratske Narodne Republike Koreje, koju podržava Sovjetski Savez, i Republike Koreje, koju podržava Zapad. Korejski rat je trajao oko tri godine.

Američke vlasti su na Korejski rat gledale kao na globalnu borbu protiv komunističkih zemalja, kao što na sukob u Ukrajini danas gledaju kao na rat protiv Rusa, koji zajedno sa Kinom i drugim zemljama odbacuju ultralevičarske vrednosti i Zapadni model sveta.

Važno je znati kako se završio Korejski rat da bismo razumeli kako bi se sukob u Ukrajini mogao završiti, zaključuje „Okaz“.

Broj poginulih u Korejskom ratu bio je preko pet miliona. Poginulo je i oko 40.000 američkih vojnika, a više od 100.000 je povređeno.

Ovde treba napomenuti da nijedna od zaraćenih strana nije pobedila. Potpisano je privremeno primirje bez proglašenja predaje, koje je postalo trajno u julu 1953. godine.

To je doprinelo uspostavljanju demilitarizovane zone široke oko tri kilometra, koja postoji i danas. Primirje nije prekršeno 70 godina.

O najavi ustanka u Zaporožju pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA