Najnovije

PRESUDA LIDERIMA BELORUSKE OPOZICIJE: Šta ih čeka kada stignu kući?

Gradski sud u Minsku osudio je u ponedeljak, 6. marta, bivšu kandidatkinju za predsednika Belorusije na izborima 2020. godine Svetlanu Tihanovsku na 15 godina zatvora, a lidera opozicije Pavela Latuška na 18 godina zatvora. Šefica štaba Tihanovske Marija Moroz dobila je 12 godina zatvora, prenosi beloruska agencija BelTA.

Beloruska opozicija (Foto: RIA Novosti)

Tihanovska, odlukom suda, kaznu treba da izdržava u zatvorskoj jedinici opšteg režima.

Latuško se takođe lišava prava da obavlja poslove u vezi sa obavljanjem organizacionih i administrativnih poslova u trajanju od 5 godina.

Svi optuženi uključeni u slučaj takozvanog koordinacionog saveta, uključujući Mariju Moroz, Olgu Kovalkovu i Sergeja Dilevskog, proglašeni su krivim za zaveru za preuzimanje državne vlasti na neustavan način; stvaranje ekstremističke formacije i rukovođenje takvom formacijom; javne pozive za preuzimanje državne vlasti i preduzimanje drugih radnji koje imaju za cilj nanošenje štete nacionalnoj bezbednosti Belorusije, uključujući upotrebu restriktivnih mera (sankcija) protiv Belorusije, fizičkih i pravnih lica zemlje i širenje materijala koji sadrže takve žalbe.

Oglašeni su krivim za izazivanje društvene mržnje i razdora po osnovu druge društvene pozive.

Tihanovska je, pored toga, optužena za izdaju države, a Latuško za zloupotrebu položaja i primanje mita u velikom iznosu.

Podsećamo, liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska je napustila zemlju i trenutno se nalazi u Litvaniji. I ostali lideri opozicije su učinili isto nakon neuspešnog pokušaja svrgavanja režima predsednika Aleksandra Lukašenka.

O Srbima na zaporoškom frontu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA