Najnovije

MOGUĆNOST UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE U BAHMUTU: Može li doći do preokreta? (MAPA)

Pre neki dan, osnivač Vagnerove grupe Jevgenij Prigožin rekao je da bi u odsustvu podrške ruskog Ministarstva odbrane jurišnim odredima situacija kod Bahmuta mogla iz korena da se promeni.

Ukrajinska vojska (Foto: flickr)

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine planiraju kontraofanzivu u pravcu Soledara.

Da li je to moguće?

Situacija za ukrajinske grupe u Bahmutu i ​​okolini postaje sve kritičnija. Glavni izlazi, duž kojih je moguće organizovano povlačenje, nalaze se pod punom vatrenom kontrolom ruskih trupa.

Jedinice Nacionalne garde i teritorijalne odbrane na području pijace, donjeg i gornjeg parka, kao i pogona Cvetmet, zapali su u poluokruženje iz kojeg je teško izaći bez velikih gubitaka.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine u proteklih nekoliko meseci prebacuje u Bahmut najspremnije formacije iz raznih pravaca radi jačanja fronta. Međutim, gubitak Soledara potpuno je precrtao ove napore: Vagnerovci su u najkraćem mogućem roku izveli uspešnu operaciju, opkolivši i uništivši veliku neprijateljsku grupaciju u gradu.

Nakon toga, inicijativa u toj oblasti u potpunosti je prešla na ruske trupe, a Oružane snage Ukrajine bile su prinuđene da pređu u aktivnu odbranu. Čak i sada, uz ogromne gubitke, ukrajinske formacije i dalje ostaju u gradu.

Zašto Oružane snage ne napuste Bahmut?

Jedan od zadataka Vagnerove grupe bio je da privuče na sebe i porazi borbeno spremne jedinice ukrajinske vojske. Sada se u gradu nalaze odvojene jedinice osam različitih brigada kopnene vojske, Vazduhoplovstva, Nacionalne garde i teritorijalne odbrane Ukrajine.

To su različite snage sa narušenom koordinacijom, bez komunikacija i gotovo nula zaliha.

Neke formacije su se već vratile sa nedostatka žive sile, poput 93 oklopno-mehanizovane brigade (OMBR). Međutim, većina njih – 53, 54, 60, 61 i 56 OMBR su zbog velikih gubitaka dodeljene za obnavljanje borbene gotovosti i snabdevanje.

Zašto bi Ukrajina držala grad po takvoj ceni?

Bahmut ima važno simboličko značenje. NJegov gubitak neposredno posle Soledara ozbiljno će uticati na ugled Oružanih snaga Ukrajine u informacionom prostoru i u političkoj sferi.

Zadržavanje garnizona im omogućava da uspore dalje napredovanje „vagneritaca“. Dok se ruske trupe probijaju kroz odbranu Oružanih snaga Ukrajine, u Kijevu se spremaju nove brigade za prolećni pohod, uključujući i oblast Bahmuta.

Da li je moguć protivnapad?

Oružane snage Ukrajine pripremaju drugu liniju odbrane Slavjansk-Kramatorsk-Konstantinovka-Toreck i raspoređuju pojačanja sa rezervom. Sada je na ovom pravcu, kao i u Seversku, koncentrisano najmanje 12 brigada, uključujući i nedavno stvorene 47. i 67. brigadu.

Neke formacije su već učestvovale u bitkama za Bahmut. Među njima je 17 tenkovskih i 28 mehanizovanih brigada, kao i padobranci iz 80. i 95. vazdušno-desantne brigade, koji trpe velike gubitke na drugoj liniji odbrane.

Kako Vagnerova grupa napreduje i naselja se zauzimaju, linija fronta postaje sve veća. To dovodi do potrebe da se odvoje ljudi za zaštitu i držanje položaja od kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na bokovima.

Šta se može dogoditi?

U nedostatku jedinstvenih koordinisanih akcija Vagnerove grupe i ruskog Ministarstva odbrane, biće sve teže zadržati bokove od napada Oružanih snaga Ukrajine, a eskalacija u okolini grada stvoriće izglede za ukrajinsku kontraofanzivu iz Severska, Minkovke i Konstantinovke.

Severno od Torecka pojačavane su jedinice 28. OMBR i 5. oklopno-jurišne brigade, koje od početka borbi za Kurdjumovku i Majorsk zapravo nisu učestvovale u aktivnim borbama i oporavljale su se. U slučaju kontranapada južno od Bahmuta, oni takođe mogu biti bačeni u borbu.

Pozicija Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu je nesigurna, ali odugovlačenje ili međuresorne svađe igraju samo na ruku ukrajinskoj vojsci. A pobeda se može postići samo zajedničkim snagama. Treba imati na umu da Ukrajina ima mnogo više vojske u odbrani nego Rusija u napadu.

Ilustracija: Svodki SVO

O greškama ruske vojske pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA