Najnovije

KORAK DO HARKOVA! IZNURIVANJE: Kijev uvučen u rusku igru, sve karte bacio na odbranu Bahmuta! (VIDEO)

Ukrajina nema kapaciteta da dobije ovaj sukob, osim ako zapadne sile ne bi presvukle divizije i divizije svoje vojske i tukle se na terenu, izjavio je doktor Dragan Petrović, naučni savetnik i analitičar, gostujući u emisiji Luča na kanalu Pravi odgovor.

Dragan Petrović (Foto: HelmKast)

Ukrajina nema kapaciteta da dobije ovaj sukob, osim ako zapadne sile ne bi presvukle divizije i divizije svoje vojske i tukle se na terenu, izjavio je doktor Dragan Petrović, naučni savetnik i analitičar, gostujući u emisiji Luča na kanalu Pravi odgovor.

On je kazao da je Ukrajina uvučena u rusku igru i da je sada „sve karte bacila na odbranu Bahmuta“, čiji su, kako je rekao, istočni deo Rusi već zazeli.

Govoreći o bici kod Ugljedara, on je naveo da su još 10. februara ruske oklopne kolone ušle u taj grad, i da su delimično uništene.

- I Rusija je polovinom februara tu angažovala vrlo jaku 155. pacifičku brigadu marinaca, elitne snage sa dalekog istoka. A sa druge strane Ukrajinci drže 72. elitnu brigadu. Međutim, ruska strana je uspela zapadno i istočno od grada da napreduje, i pored južnog uspela je da uđe u istočni deo koji se zove Nikoljska Dača. To pokazuje koliko su žestoke borbe za svaku kuću – istakao je Petrović.

On je naveo da su kod Kupjanska angažovani ruski padobranci, dok su jedinice Vagnera raspoređene u bahmutskom delu. Kako je rekao, gubici Ukrajince primoravaju da ubacuju sve nekvalitetnije snage.

- To bi moglo da odluči sukob u sledećim mesecima, mada oni poboljšavaju kvalitet obukama određenih jedinica u Velikoj Britaniji i Poljskoj. Ovo polako liči na rat iznurivanja – ocenio je on.

Po pitanju Kosova i Metohije, Petrović je zaključio da smo mi „žrtve geopolitičkih igara velikih sila“.

- Jasno je da u ovoj situaciji sa predominantnim anglo-američkim faktorom, nemamo čemu da se nadamo. I nama je šansa uspeh Rusije, koji je vrlo, vrlo izvestan – istakao je on, a zatim nastavio:

- Nama je Vučić naneo strahoviti udarac po pitanju KiM od 2013. godine sa Briselskim sporazumom, jer je severni deo Kosova gde faktički nema Albanaca, dotad i dalje bio pod kontrolom Republike Srbije. Aleksandar Vučić je ovaj deo Kosova doveo u šape šiptarske kvazivlasti iz Prištine. A na ovaj sada način želi da ga se odreknemo za sva vremena, ili možda ne želi, ali ga nevoljno ili pasivno prihvata – izrekao je Petrović optužbe protiv predsednika.

On je upozorio, da ako prihvatimo taj plan, „takozvani evropski, a zapravo američki“, to bi bilo, kako je kazao, „odricanje naše države od KiM, defakto i delimično de jure“.

- Pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo bi ovo prihvatile. Mi ovo ne smemo da prihvatimo – ocenio je on.

Kao dodatan problem naveo je što ne postoji potpisivanje, već implementacija i pasivno saglašavanje sa ovakvim sporazumom.

Veliki broj detalja o stanju na frontu čeka vas ako pogledate emisiju na kanalu Pravi odgovor.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA