Najnovije

Japanska dijeta kojom je Milica Pavlović skinula 10 kilograma

Pevačica Milica Pavlović jedna je od najzgodnijih poznatih Srpkinja, ali i ona povremeno muku muči sa kojim kilogramom viška. Kad se malo ugoji, ona se okrene takozvanoj japanskoj dijeti. Jednom prilikom je uz nju smršala 10 kilograma, i to za vrlo brzo vreme.

Lekar ju nje savetovao da izabere baš taj režim ishrane, a i ona sama ističe da dijetu ne treba držati bez konsultacija sa stručnjakom.

„Prijatelji su mi pričali o tom načinu ishrane, pa sam se na internetu informisala i svima preporučujem. Naravno, uz konsultaciju s lekarom. Bez toga ništa. Svako mora da pronađe ono što njegovom metabolizmu najviše odgovara“, rekla je svojevremeno Milica.

Ovaj režim ishrane koji zovu i banana dijeta, postala je popularna nakon jedne knjige objavljene u Japanu, a koja govori o tome koliko su banane dobre za mršavljenje i kako izgleda japanska dijeta sa bananama. Naime, u ovoj knjizi je opisana priča Japanca Hitoši Vatanbe koji je pomoću ove dijete smršao 18 kilograma za samo par meseci.

On tvrdi da oni koji žele da smršaju treba da zamene uobičajen doručak bananama sa mlakom vodom i suvišni kilogrami i masne naslage će se istopiti. Takođe, Hitoši Vatanbe smatra da kombinacija banana sa vodom sobne temperature dovodi do ubrzanja metabolizma. Naime, onaj koji se pridržava ove dijete za ručak i večeru može jesti sve što želi i i dalje će gubiti suvišne kilograme.

Osim toga, nezrele banane sadrže otporni skrob koji nas drži sitima nakon što pojedemo bananu, što je, recimo, i jedan od razloga zbog kojih se nakon treninga ili neke druge naporne fizičke aktivnosti preporučuje jedna banana kako bi se povratila snaga. Konzumiranjem nezrele banane proces sagorevanja masti postaje još intenzivniji, i to za 30 odsto brži, nego pomoću tradicionalnih metoda.

Konzumiranje vode uz banane koja ima sobnu temperaturu se preporučuje jer ona poboljšava varenje i smanjuje osećaj gladi. Isksustva govore da je zato apetit pod kontrolom uz ovaj režim garantovan, a metabolizam se ubrzava, pišu na sajtu dietx.rs.

Postoji nekoliko vrsta ove dijete, a najpopularnija je banana dijeta od 12 dana.

Ishrana tokom ove dijete ima jednostavna pravila. Banane se jedu samo za doručak, dok su ručak i večera proizvoljni. Ipak, ukoliko želite da smršate, ne možete da jedete baš bilo šta.

Pravila za ovu dijetu podrazumevaju da jedete banane za doručak (možete pojesti nekoliko komada, nije određena količina) i uz njih pijete samo vodu ili čašu nemasnog mleka. Ukoliko pijete vodu, važno je da ona bude sobne temperature.

Kada je u pitanju ručak, tada treba da jedete laganu hranu i salatu po izboru i takođe pijete vodu sobne temperature. Treba napomenuti da mleko možete piti samo za doručak. Između obroka možete jesti bananu, ali nije dozvoljeno da jedete bilo koji drugi desert.

Potom za večeru možete pojesti hranu po želji, ali pod uslovom da je to zdrava hrana, tj. ona koja se može naći u prirodi. Večeru treba da imate najkasnije u 20 časova, a na spavanje idete najkasnije u ponoć jer je poželjno da prođe četiri sata od večere pre nego što zaspite.

Ovakav plan ishrane traje 12 dana, a ukoliko imate izbalansirane i zdrave obroke, nakon dijete ćete smršati i uočiti rezultate. Treba napomenuti da je doručak svakog jutra isti i sastoji se od banana i čaše mleka ili vode koja ima sobnu temperaturu, a plan ishrane za ručak i večeru pogledajte u nastavku teksta.

Jelovnik za japansku banana dijetu
Prvi dan

ručak: supa sa povrćem, kupus salata

večera:100 g belog pilećeg mesa, salata po želji

Drugi dan

ručak: spanać sa pirinčem, salata

večera: 100 g lososa, komad integralnog hleba, salata

Treći dan

ručak: 50g testenine sa paradajz sosom, salata od sveže cvekle

večera: 70g goveđeg mesa na žaru, komad integralnog hleba, salata

Četvrti dan

ručak: dinstano povrće, paradajz salata

večera: pileći batak bez kožice, salata po izboru

Peti dan

ručak: riblja čorba i salata po izboru

večera: 100g ćuretine i zelena salata

Šesti dan

ručak: lagana čorba od povrća, salata od svežih krastavaca

večera: pileće ili ćureće meso na roštilju, salata

Sedmi dan

ručak: dinstane pečurke sa pirinčem

večera: grilovano povrće i paradajz salata

Nakon što završite jednu nedelju dijete, možete da ponovite ciklus budući da imate jelovnik za svih 12 dana dijete sa bananama, čak i dva dana preko toga.

Treba napomenuti da je tokom ove dijete važno da spavate dovoljno jer nedovoljno sna uzrokuje visok nivo hormona grelina i manji nivo leptina. A to su hormoni gladi, odnosno hormoni koji su zaduženi za sitost i oni utiču na povećanje apetita.

Zato je važno da tokom dijete spavate dovoljno kako ne biste osećali napade gladi. Ukoliko odlazite na vreme na spavanje i primenjujete navedeni plan ishrane, dijeta će vrlo verovatno biti efikasna.

PUTINOVI "ALIGATORI" U NISKOM LETU POKAZALI SILU! Moćni Ka-52 zasuli ukrajinska oklopna vozila! (VIDEO)

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA