Najnovije

Plaćena pravda DŽefrija Najsa II: Dva eksperta za „genocid“ i jedna fondacija za „pravdu“

Kao što znamo, imena DŽefrija Najsa i Nevenke Tromp poznata su čitalaštvu širom zapadnog Balkana. Pre dve nedelje, objavljeni su podaci koji javnosti otkrivaju drugo, do sada manje poznato polje njihovog rada – investiciju u unosan građevinski projekat izgradnje mediteranske vile na hrvatskom otoku Ugljanu. Kako smo imali prilike da pročitamo, ta investicija opteraćena je brojnim i teškim dugovima koji su primorali Najsa i Trompovu da se „razviju u strelce“ ne bi li širom zapadnog Balkana obezbedili sveže izvore finansija za svoj poduhvat. Najs je pisao kosovskoj vladi u pokušaju da „utera dug“ za svoje usluge u iznosu od preko pola miliona evra, dok je Nena preko bosanskog SDP-a lobirala na slučaju tužbe za genocid protiv Srbije, tražeći ni manje ni više nego čitav milion za svoje šestomesečne usluge. Ova praksa novčane iznude i pravničkog najamništa bez ikakvih etičkih skrupula ne može se jednostavno objasniti bez zalaženja u rad Fondacije DŽefrija Najsa, koju je par osnovao još 2014. godine.

Piše: N. Milivojević

Ova fondacija registrovana je kao neprofitno pravno lice u Holandiji. Prema podacima koji se mogu naći na zvaničnom njeb-sajtu nizozemske Privredne komore, puno ime rečenog pravnog entiteta glasi: “Geoffrey Nice Foundation On Law, History, Politics, And Society In The Context Of Mass Atrocities”, na adresi Antonie Duyckstraat 127 2582tg, ‘S-GRAVENHAGE The Hague, Netherlands (registarski broj društva: 59990937, a kao datum registrovanja naveden je 12. februar 2014. godine. Najs je svoju fondaciju registrovao u kategoriji Društvene nauke i humanistička istraživanja i razvoj, a među uslugama koje pruža navode se konsultantstvo, istraživanje, i posebne poslovne usluge.

Uvidom u veb sajt fondacije, može se lako uočiti da je reč o veoma maloj, gotovo familijarnoj organizaciji od svega tri stalna člana: pored DŽefrija Najsa u ulozi sekretara, tu je i neizostavna Nevenka Tromp kao predsedavajuća i izvršni direktor, ali i, pomalo neočekivano, notorna srpska aktivistikinja za ljudska prava Sonja Biserko na funkciji blagajnika. Glavno polje aktivnosti fondacije svodi se na održavanje letnjih kurseva u okviru međunarodnog programa Master Class, među kojima se ističe program „Međunarodni krivični sud u kontekstu tranzicione pravde“. U opisu ovog kursa stoji da „omogućava studentima različitih obrazovnih profila u i izvan regiona da obogate svoj akademski kurikulim putem interdisciplinarnog pristupa i interakcije s kolegama koji dolaze iz oblasti gde su se u nedavnoj prošlosti dogodili masovni zločini“.

Nameće se zaključak da Trompova i Najs kroz svoj master klas nastoje da postignu sledeće ciljeve: kao prvo, da prodaju svoje shvatanje pojmova masovnih ratnih zločina i genocida, rašire haško shvatanje pravde, i nametnu se kao pioniri u reformisanju međunarodnog pravnog sistema u kojem bi oni nastupali u ulozi „boraca za pravdu“ i „pomagača žrtvama genodica“; drugo, da se kroz indoktrinaciju mladih pravnika (naročito sa područja Zapadnog Balkana) pojam genocida pretvori u vrlo učinkovito političko oružje kojim bi se širom sveta napadale one države koje predstavljaju glavne političke izazivače hegemoniji Zapada i generisala mržnja protiv svih koji se ne uklapaju u njegov „idealni“ poredak; i treće i konačno, da se obrazuje čitava klasa mlađih pravnika širom evropskih zemalja, koji bi po potrebi igrali ulogu pristalica Najsovog kulta, i poslužili kao kadrovska i svaka druga osnova za uspostavljanje budućih ad hoc sudova za genocid tamo gde to odgovara Zapadnoj geopolitičkoj agendi i datom političkom trenutku.

U ove svrhe, fondacija je svakog leta okupljala naučne radnike iz Evrope i SAD, uglavnom eksperte iz oblasti prava, istorije, političkih nauka, i sociologije, ali i političare, međunarodne advokate i aktiviste za ljudska prava. Zahvaljujući Najsovoj reputaciji i vezama u relevantnim krugovima, fondacija je privlačila ugledne predavače koji su donosili posebnu auru prestiža odgovarajućim kursevima.

Tokom devet kurseva, DŽefri Najs i Nevenka Tromp obučili su preko dve stotine studenata iz mnogobrojnih zemalja sveta: Britanije, Nizozemske, Hrvatske, BiH, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Južne Koreje, SAD, Slovenije, Švajcarske, Francuske, Sirije, Malezije, Pakistana, Kanade, Škotske, Australije, Jordana, NJemačke, Hong Konga, Indije, itd. Glavnim predmetom proučavanja bila su dešavanja na području Kambodže, bivše Jugoslavije, Irana, Mjanmara, Vijetnama, i Sirije. Najs se postarao da njegov kurs u jednom momentu postane i deo Erasmus programa Evropske unije, preko koga su studenti dobijali izdašne stipendije. Ugled fondanije dostigao je tada svoj zenit.

Prema rečima jednog bivšeg stipendiste koji je želeo da ostane anoniman: „Učešće na kursu je bila stvar velikog ponosa za polaznike. Međutim, kako su predavanja odmicala, tako je postajalo jasno da je opseg znanja koji se nudi prilično skroman, a njegovo usmerenje politički pristrasno. U jednom trenutku, osećao sam se maltene kao žrtva ispiranja mozga. Osim toga, interes predavača i imidž programa uvek su bili na prvom mestu. Moje kolege i ja smo se osećali kao običan instrument u nečijem tuđem planu s kojim naši interesi nemaju mnogo veze. Ipak, ostajali smo da bismo završili započeto, a i nadajući se da će nam ta stavka ipak doprineti u formiranju profesionalnih biografija, jer su Master Class kursevi cenjeni u okviru institucija EU, naročito u pravnoj sferi.“

Nehajan stav prema učenicima ogledao se i u profilu Najsove fondacije na društvenim mrežama. NJene naloge na Tviteru, Instagramu, Jutjubu, obeležava krajnje skroman sadržaj koji se svodi na nekoliko međusobno vremenski udaljenih, neredovnih objava. Prema rečima našeg izvora:“Medijski profil fondacije kao da je tu tek radi reda, da bi se privukli pojedini institucionalni donatori i opravdala potrošnja novca.“ (uvidom u društvene mreže, izbrojali smo da Najsova Fondacija ima svega 194 pratioca na Tviteru, 76 na Instagramu, i 32 pretplatnika na Jutjubu; na nekim mrežama objava nema od 2015. ili 2016. godine, dok se Master Class kursevi poslednji put pominju 2020.)

Finansijski izveštaji fondacije nisu ništa izdašniji. Uvidom u podatke za period od 2014. do 2021. godine (izveštaj za 2022. još nije objavljen, iako su godišnji izveštaji do sada publikovani u decembru tekuće godine) zapažamo primljene donacije u visini od 361.551 eura. Iz šturih podataka, međutim, već se mogu nazreti određene nelogičnosti. Naime, kursevi iz 2019. i 2021. godine, iako održani uživo (onlajn kurs 2020. je bio izuzetak usled pandemije Kovida), s gotovo identičnim brojem predavača (19, odnosno 18) i nešto različitim brojem studenata (30, odnosno 23) podneli su sasvim različite troškove. Ta razlika iznosi 14742 eura, i to u korist kursa sa trećinom studenata manje. Možemo samo da pretpostavimo kakve bi neregularnosti otkrio podrobniji uvid u finansijsko poslovanje Najsove Fondacije.

Gde je novac namenjen za rad Fondacije zaista odlazio, najbolje govori uvid u strukturu njenog upravljanja. Pored Trompove i Najsa, tu kao da i nema drugih ljudi. Umesto poslovnog kontakta, na sajtu nizozemske fondacije stoji Nevenkin broj mobilnog telefona, i Najsov broj kućnog telefona u Velikoj Britaniji. Zvanično sedište pravnog lica poklapa se sa privatnom adresom Trompove u Holandiji. Naš izvor navodi da je finansijski izveštaj za 2022. godinu odložen zbog Nevenkinog nenamenskog trošenja sredstava koje nije uspela da knjigovodstveno „opravda“ u odgovarajućem roku. Nameće se zaključak da uz Najsovo posuđeno ime i ugled, Nevenka bavi svakodnevnim poslovima Fondacije, uključujući i preraspodelu više nego pozamašnog doniranog novca.

Iako, sami za sebe, navedeni uvidi ne mogu da donesu konačnu reč o istinskoj prirodi rada ovog haškog dvojca tokom poslednjih desetak godina, saznanja o vili na Ugljanu, novčanim problemima, grčetivoj borbi za svaki cent opravdanog ili neopravdanog honorara i donacije, stvaraju jasniju sliku o pravom stanju stvari. Nadamo se da će podrobniji pregled izveštaja o njihovom radu u 2022. godini otkriti još nešto, i priču o „ekspertima za genocid“ popeti na viši nivo.

Plaćena pravda DŽefrija Najsa – istorijska istina po ceni vile na Jadranu

Izvor: In4s

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA