Najnovije

MASOVNI UDARI NA SKLADIŠTA: Rusi uništili silnu mašineriju Ukrajinaca

Svi zadaci komande su sprovedeni u delo, kaže danas portparol Ministarstva odbrane Rusije

Oružane snage Ruske Federacije izvele su sinoć masovni udar visokopreciznim oružjem velikog dometa, morskog i vazdušnog baziranja, na ukrajinska vojna skladišta, rekao je danas portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Igor Konašenkov.

Kako je naveo, napadnuta su skladišta municije, naoružanja i vojne opreme strane proizvodnje, uključujući i bespilotne letelice. Svi objekti su pogođeni.

Kao rezultat udara, poremećeno je snabdevanje ukrajinskih trupa u oblastima u kojima se vode borbe.

U pravcu Zaporožja, odlučnim dejstvima ruskih trupa, vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom tokom dana su odbijena dva napada ukrajinskih trupa kod naselja Novodanilovka i Mala Tokmačka.

Operativno-taktička avijacija udarima grupe trupa "Vostok" pogodila je ukrajinske rezerve kod naselja Guljaj-Polje, Omeljnjik i Preobraženka, u Zaporoškoj oblasti.

"Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine u ovim pravcima za poslednja 24 časa su iznosili 680 ukrajinskih vojnika, 35 tenkova, 11 borbenih vozila pešadije, 19 borbenih oklopnih vozila, šest vozila, kao i jedan samohodni artiljerijski sistem 'Cezar' francuske proizvodnje", istakao je Konašenkov.

Grupacija trupa "Jug" uspešno je odbila šest napada jedinica 110. mehanizovane, 59. motorizovane pešadijske i 79. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u pravcu naselja Himik, Krasnogorovka, Pervomajskoje i u pravcima severno od Marjinke u DNR.

"Tokom borbi za jedan dan u ovom pravcu je likvidirano 410 ukrajinskih vojnika, a uništena su i četiri tenka, osam borbenih vozila pešadije, sedam automobila, artiljerijski sistem američke proizvodnje M777 i haubica Msta-B".

U kupjanskom pravcu, operativno-taktička i vojna avijacija i artiljerija grupe "Zapad" gađala je jedinice Oružanih snaga Ukrajine kod naselja Novomlinsk, Molčanovo, Berestovoje u Harkovskoj oblasti i Rozovka u Luganskoj Narodnoj Republici.

"Preko 30 ukrajinskih vojnika, tri automobila, jedno borbeno vozilo raketnog sistema 'uragan' i dve haubice D-30 eliminisano je u ovom pravcu za jedan dan", rekao je Konašenkov.

U krasno-limanskom pravcu, vazdušni udari, artiljerijska vatra i sistemi teških bacača plamena grupe snaga "Centar" razbili su ukrajinske jedinice kod mesta Nevskoje, u Luganskoj Narodnoj Republici, i Jampolovka i Grigorovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

"U protekla 24 časa u ovom pravcu likvidirano je više od 50 ukrajinskih vojnika, jedno borbeno vozilo pešadije, dva vozila, dve samohodne artiljerijske jedinice 'gvozdika', kao i haubica D-20", primetio je Konašenkov.

U pravcu Hersona, eliminisano je 70 ukrajinskih vojnika, a uništeno je 10 borbenih oklopnih vozila, sedam vozila, borbeno vozilo raketnog bacača "grad", samohodna artiljerijska jedinica "akacija" i haubica D-30.

"Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija Oružanih snaga Ruske Federacije pogodile su 97 artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu tehniku u 126 okruga" poručio je Konašenkov.

Lovački avion Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborio je u vazdušnom okršaju avion MiG-29 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine kod naselja Novoje Zaporožje u Zaporoškoj oblasti.

Tokom dana, presretnute su i dve krstareće rakete "storm šedou" i 14 raketa HIMARS.

Od početka specijalne vojne operacije do sada uništeno je ukupno 440 aviona, 238 helikoptera, 4.555 bespilotnih letelica, 424 protivvazdušna raketna sistema, 9.798 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.122 borbena vozila, 5.062 jedinice poljske artiljerije i minobacača, kao i 10.838 jedinica specijalnih vojnih vozila.

STRAHOVIT UDAR: Preko 100 hiljada ukrajinskih vojnika u Zaporožju!

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA