Najnovije

SVE O PROTESTU U BEOGRADU: Počinje u 18 časova ovo je plan

Peti po redu protest “Srbija protiv nasilja” biće održan u subotu ispred zgrade Predsedništva Srbije, gde će građani formirati prsten. Organizatori su pozvali građane da se okupe u 18 sati ispred Narodne skupštine, odakle će krenuti u mirnu šetnju do Predsedništva. Uoči protesta opozicija je imala sastanak sa načelnikom beogradske policije Veselinom Milićem, kako bi se garantovala bezbednost učesnika, imaju u vidu različita saznanja da će biti prokovacija od strane režima. Na skupu će govoriti proslavljeni glumci Svetlana Ceca Bojković i Dragan Bjelogrlić, a organizatori su jasno poručili da će zaustaviti sve provokacije koje imaju za cilj proteste predstave kao nasilne.

Mesec dana nakon nezapamćene tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, gde je K.K. (14) ubio osmoro đaka i čuvara, a jedno dete preminulo od posledica ranjavanja, deo opozicije organizuje novi protest građana „Srbija protiv nasilja“.

Ovaj termin izabran je upravo jer će u subotu biti mesec dana od stravičnog zločina, čime građani i deo opozicije žele da iskažu pijetet prema nevinim žrtvama. O tome je za N1 govorio i jedan od organizatora protesta Miroslav Aleksić, koji je istakao da će pored toga i u subotu biti lepše vreme. Skup će početi u 18 sati ispred Narodne skupštine, odakle će okupljeni krenuti u mirnu šetnju.

Posle Gazele i RTS, sledi blokada Predsedništva

Na konferenciji za medije u sredu, predstavnici opozicije saopštili su da će na narednom protestu biti formiran prsten oko zgrade Predsedništva. Nakon što su nedeljama blokirali Gazelu i poslali neverovatno fotografije u svet, opozicija je prethodne nedelje formirala prsten oko RTS.

Imajući u vidu da se iz nedelje u nedelju kreira plan protesta, organizatori su ove nedelje odlučili da ovonedeljna lokacija bude Predsedništvo Srbije.

Miroslav Aleksić je objasnio da će ispred Skupštine biti postavljena velika bina uz ozvučenje, odakle će se obratiti javne ličnosti koje će uputiti poruku u ime svih građana i organizatora. Posle uvodnih reči, okupljeni će krenuti ka Predsedništvu Srbije.

„Tamo ćemo napraviti prsten i svi građani koji dođu na protest će imati priliku da mu ostave poruku(Aleksandru Vučiću). Pozivam sve građane da ponesu cveće koje ćemo ovog puta staviti ispred zgrade Predsedništva i da svako napiše po jednu poruku koju želi da ostavi predsedniku države. Mi ćemo na pet ili šest punktova kod Predsedništva postaviti knjige utisaka, u koju će svaki građani koji dođe na protest moći da ostavi poruku s obzirom da je on pozvao sve nas da sa njim razgovaramo“, poručio je on.

Kako će izgledati plan šetnje

Nakon obraćanja ispred Skupštine Srbije, okupljeni građani će krenuti u još jednu mirnu šetnju.

Šetnja će se kretati od Skupštine Srbije, Bulevarom kralja Aleksandra, pa Beogradskom ulicom do kružnog toka Slavija, pa Ulicom kralja Milana do Terazija i odatle do trga Nikole Pašića i Pionirskog parka gde će demonstranti zatvoriti krug oko Predsedništva.

Protest će trajati do 21 čas.

Glumci postali najveći neprijatelji režima, na protestu se obraćaju Svetlana Bojković i Dragan Bjelogrlić

Uporedo sa pokretanjem najvećih građanskih protesta od 5. oktobra, vlast je krenula u otvorene napade na glumce koji su podržali proteste.

Među prvima koji je otvoreno krenuo u progon glumaca bio je šef Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, koji im je poslao poruku da „ukoliko im se ne sviđa država, mogu da odu u drugu“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je da su glumci dvolični jer napadaju režim i vlast, a dobijaju nikad više novca, dok je poslanica SNS Nataša Jovanović bila još direktnija: nazvala ih je šljamom, na šta je opozicija burno reagovala u Skupštini. Deo glumaca, koji je od starta podržao mirne proteste „Srbija protiv nasilja“ nakon ovakvih izjava dobio je novo pogonsko gorivo da izađe u šetnju i odbrani profesiju i dostojanstvo.

Glumci su pročitali proglas u Ateljeu 212, gde su naveli da se „zahuktava hajka koja nema pandana u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije“.

Nakon otvorenog napada na glumačku profesiju, predstavnici ove grane umetnosti odlučili su da se njihov glas još više čuje, pa će se na protestu „Srbija protiv nasilja“ obratiti Svetlana Ceca Bojković i Dragan Bjelogrlić. Osim njih, okupljenima će se obratiti voditelji Ivan Ivanović i Zoran Kesić.

Glumica Svetlana Ceca Bojković rekla je za Nova.rs, povodom najave da će govoriti na predstojećem protestu „Srbija protiv nasilja“, da aktuelna vlast u svom stalnom podsticanju raskola u narodu pokušava da podeli i glumce, te da vređa sve građane koji protestuju tvrdnjom da su izmanipulisani od strane opozicije.

„Posle ovih tragedija i našeg mirnog protesta zbog kog su optuživali da smo lešinari i hijene, vladajuća partija i dalje izaziva nas normalne i poštene građane Srbije. Oni, kad bi vodili računa, ne bi radili ovako kao što rade. Oni i dalje nas optužuju za podele, nas optužuju za neki lažni elitizam, a oni s druge strane rade ovo što rade i prave sve dublje podele. Ja ne znam da li je u pitanju neznanje, neinteligencija ili je sve ovo namerno i tenedenciozno. Čak se ide dotle da oni hoće da podele i glumce“, rekla je Bojković za Novu uoči protesta.

Osim Bojković, na protestu će se obratiti i Dragan Bjelogrlić, koji je ranije upitao da li se to glumcima priprema „Kristalna noć“, koja simbolizuje masovno stradanje Jevreja.

“Nisam verovao da će me život na bilo koji način povezati sa osobom kakva je gospodin Bakarec. Međutim, Bakarec kao poslanik vladajuće većine u Narodnoj skupštini iznosi brojke (pritom ležne) o prihodima glumaca . Sećamo se da je pogrom na Jevreje u Nemačkoj je počeo tako što su nacisti delili letke i objavljivali u štampi koliko Jevreji zarađuju na ledjima nemačkog naroda. Sprema li se nova ‘Kristalna noć’ za neke srpske glumce ? Bakarec nam, eto, ‘daje slobodu’ da nastavimo da glumimo i kaže da se ‘neće svetiti’. Evo neka meni lično uskrati slobodu da glumim i neka mi se sveti. Veoma me zanima kako će to da izgleda”, istakao je Bjelogrlić.

Policija tvrdi da garantuje bezbednost, organizatori povećavaju broj redara, vlast sprema provokatore

Na sastanku sa načelnikom beogradske policije Veselinom Milićem, organizatorima protesta garantovana je bezbednost na skupu. Na tom sastanku pored Milića i predstavnika uprave policije bili su i poslanica Slavica Radovanović, te poslanici Srđan Milivojević i Miroslav Aleksić.

Iako je policija garantovala sigurnost okupljenima, organizatori su odlučili da povećaju broj redara koji obezbeđuje skup. Do sada ih bilo oko 200, a prema saznanjima Nove sada će ih biti sigurno 300.

„Bez obzira što nismo imali pomoć uniformisanih pripadnika policije, tehnička i operativna organizacija protesta je kao što se moglo videti u potpunosti odgovorila svim izazovima i provokacijama. Za protest koji je najavljen za subotu već imamo veliki broj prijavljenih redara, međutim redari se i dalje prijavljuju. Građani su isprovocirani najavljenim dolaskom provokatora i masovno se prijavljuju da volontiraju kao redari na najavljenom protestu za subotu. Iskreno nas raduje što su građani osetili trenutak kad treba da se uključe i u organizaciju tehničkih stvari protesta i zaštite miran i dostojanstven model masovnih protesta građana“, kazao je za Novu potpredsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Darko Simić.

Sa druge strane, prema saznanjima Nove, režim će nastaviti pokušaje da diskredituje mirne proteste. Naime, kako saznajemo, na protestu u subotu režim planira da ubaci provokatore koji će pokušati da izazovu fizičke incidente sa opozicionim predstavnicima.

Kako je rečeno našem portalu, ideja je da se provokatori približe nekom od opozicionih predstavnika i da se izazove najpre verbalni, a potom i fizički incident.

Nakon toga, taktika da se preko režimskih medija optuže opozicioni političari da podstiču nasilje, da su i sami nasilni i da protesti uopšte nisu mirni kako to „organizatori žele navedu“.

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Milenko Jovanov najavio je da će organizatore skupa „Srbija protiv nasilja“ neki ljudi da jure po ulicama.

Nasilje koje ste pustili iz boce se sada vama vraća kao bumerang. Vas jure po ulicama ne nas. Ja ne sumnjam da bi oni jurili i nas, ali sada vas teraju sa protesta. I sad ćete vi u petak da vidite reakciju na to, što se vi danas namećete kao lider protesta. To ćete u petak da čujete odgovor istog tog naroda, koji kažete da zastupate. Nemoj samo da prođezte kao neki drugi”, rekao je Milenko Jovanov na sednici parlamenta u ponedeljak.

Napad na glumca Marka Janketića, sramotni govori poslanika SNS i dodatni krah sistema: Kako je vlast delila „pozivnice“ na novi protest

Od prethodne subote, pa do ove, za samo sedam dana vlast je svojim narativom i nastupima njihovih pristalica uputila „pozivnice“ građanima na protest.

Umesto da preuzmu odgovornost i spuste tenzije u društvu, vlast je nastavila sa starom taktikom targetiranja medija, dela javnosti i svih građana koji protestuju. Nakon epizode sa hijenama i lešinarima, kočnica je minimalno spuštena, ali je onda usledilo novo ubrzanje kroz progon glumaca. Tako je poznati glumac Nikola Kojo gostujuči na televiiji Nova rekao da je napadnut glumac Marko Janketić.

„Sinoć su na ulici napali Marka Janketića, srećom verbalno, uspeli su da ih razdvoje, ali ta prozivka Bakareca je počela da deluje“, rekao je Kojo.

Podsetimo, narodnom poslaniku iz redova SNS Nebojši Bakarecu zasmetalo je što neki glumci idu na proteste, pa je srpskoj javnosti u Skupštini Srbije izneo navodne honorare, koje neki od glumaca dobijaju za filmove i serije u kojima je Telekom sponzor.

Osim toga, Bakarec je rekao da se opozicija protivi akcija oduzimanja oružja i da je naoružana do zuba.

Sa druge strane, prilikom skupštinske rasprave, narodna poslanica SNS Nataša Jovanović poručila je delu glumaca da su šljam.

„Ona (Marinika Tepić) kaže: ‘to je zaista strašno, napadaju se ljudi’ i govori o ovom Koji, Sergeju Trifunoviću, Janketiću, Bjelogrliću, koji su kulturno blago Srbije. Pa je l’ Vi zaista, gospođo, mislite, da je taj šljam kulturno blago Srbije?“, upitala je Jovanović.

Progon je nastavljen, a svoj doprinos dao je i šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov koji je optužio opoziciju da priprema građanski rat.

„Šolakovi mediji, Nova S, N1, Danas, novine Nova. Vi svakog dana podižete temperaturu toliko, vaši tviteraši, da vaše obezbeđenje mora da objašnjava vašim demonstrantima da ne može da se sve reši na ulici i da se mora na izbore, a vi dođete u Skupštinu i kažete – nema izbora“, naveo je on i dodao:

„Vi smišljeno izazivate bes kod ljudi da bi izazvali građanski rat i pitate nas gde će nam duša? Ne znam, ali gde će duša onih koji dečije grobove upotrebljavju za svoje političke ciljeve po nalogu stranaca, mogu samo da zamislim“, rekao je on.

Konačno, na protestu u subotu će biti i predstavnici prosvetnih radnika. Prema rečima jednog od organizatora protesta Miroslava Aleksić, prosvetni radnici su poručili da će se pridružiti protestu.

Uoči skupa u subotu veliku pažnju javnosti privukla je i odluka Ministarstva prosvete da se odjednom prekine školska godina 6. juna. Ovakvih pozivnica svakim danom je sve veće, stoga je moguće da će ih do 18 sati u subotu biti još nekoliko.

BERIĆ PLAKAO KAO KIŠA: Dva minuta koja lome srce (VIDEO)

Izvor: Nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA