Najnovije

TENZIJE RASTU: Bliski susret američkog i kineskog broda u Tajvanskom moreuzu - nebezbedno (VIDEO)

U jeku pogoršanja kinesko-američkih odnosa, američka mornarica je objavila danas video snimak uz komentar „nebezbedna interakcija“ na kojem se vidi trenutak bliskog susreta kineskog ratnog broda i američkog raketnog razarača u Tajvanskom moreuzu.

Američki raketni razarač „Čang Hun“ i kanadski ratni brod „Montreal“ sproveli su u subotu retku zajedničku misiju u osetljivom morskom području Tajvanskog moreuza, plovnom putu koji je nadomak Tajvana koji Kina smatra svojom teritorijom.

Američka Sedma flota saopštila je u subotu da su ratni brodovi „Čang Hun“ i „Montreal“ izveli rutinski prolaz kroz Tajvanski moreuz „u međunarodnim vodama u kojima su dozvoljeni plovidba i avionski preleti u skladu sa međunarodnim pravom“, a Pentagon je danas saopštio da je kineski ratni brod presekao plovni pravac američkog razarača na udaljenosti od oko 130 metara.

Na snimku koji je objavila američka mornarica čuje se i radio upozorenje koje je na engleskom upućeno kineskom brodu u kojem se spominje „pokušaj ograničavanja slobodne plovidbe“, iako je tačna formulacija nejasna zbog audio pozadine u kojoj dominira zvuk vetra.

Kina nije direktno komentarisala kritike SAD, a kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije za sada odgovorilo na zahteve da prokomentariše ovaj događaj.

Američko-kanadska vojna misija u Tajvanskom moreuzu sprovedena je u trenutku održavanja velikog bezbednosnog samita u Singapuru na kojem je američki ministar odbrane Lojd Ostin zamerio Kini što je odbila da vodi vojne pregovore sa SAD dovodeći u ćorsokak pitanja Tajvana i teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Na bezbednosnom samitu u Singapuru kineski ministar odbrane Li Šangfu upozorio je da je u azijsko-pacifičkom regionu „ponovo oživeo mentalitet Hladnog rata“, iako, kako je rekao, njegova zemlja teži dijalogu umesto konfrontaciji.

On je indirektno kritikovao SAD, optužujući „neke zemlje“ za intenziviranje trke u naoružanju i namerno mešanje u unutrašnje stvari drugih država.

„Uzajamno poštovanje bi trebalo da nadvlada maltretiranja i hegemoniju“, poručio je Li, preneo je Rojters.

POČINJE NOVA BITKA ZA BAHMUT: Ukrajinci pokušavaju da prodru u grad - imaju napredka na jugu - objavljena mapa

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA