Najnovije

UKRAJINCI MENJAJU TAKTIKU: Otvaraju se nove linije ka Donbasu

Ukrajinski konflikt, koji traje već nekoliko godina, doživeo je nedavno značajnu promenu taktike od strane ukrajinskih snaga. Ova nova strategija, koju su Ukrajinci primenili, predstavlja prekretnicu u ratu i otvara nove perspektive za rešavanje sukoba.

U prošlosti, Ukrajina se uglavnom oslanjala na defanzivnu taktiku, sa fokusom na očuvanje teritorijalnog integriteta.

Međutim, ukrajinske snage planiraju da pređu sa defanzive na ofanzivu. Ova promena taktike donosi sa sobom nekoliko ključnih elemenata.

Pored toga što je FSB sprečio mnogo terorističih napada, Ukrajinci planiraju veliki napad na Donbas i to se pokazalo promenom linije već danas napadom na Novodonjeck.

Ukrajinski vojni napadi na Donbas sada se izvode kroz koordinisane ofanzivne operacije koje koriste kombinaciju različitih vojnih elemenata. Ove operacije su pažljivo planirane i izvedene sa ciljem da se protivničke snage neutrališu i povrati teritorijalna kontrola.

HAOTIČNO U KIJEVU: Zelenski krenuo žestoko na Klička

Ukrajinci koriste kombinaciju konvencionalnih snaga, specijalnih jedinica i podršku vazdušnih i artiljerijskih snaga kako bi izveli napad. Specijalne jedinice obučene su za izvođenje preciznih i brzih akcija iza neprijateljskih linija, sabotiranje njihovih komunikacija i ometanje logističkih puteva.

Uz to, Ukrajina je povećala upotrebu bespilotnih letelica za izviđanje i napade na protivničke ciljeve. Ove letelice omogućavaju realno vreme prikupljanja obaveštajnih podataka o neprijatelju, identifikaciju njihovih položaja i slabe tačke. Na osnovu ovih informacija, ukrajinske snage mogu precizno ciljati protivničke vojne položaje i logističke linije snabdevanja.

RUSI BESNI SAMO TAKO: Imaju poruku za Zelenskog

Postoji bojazan da trenutno imamo odvlačenje ili “lažnu kontraofanzivu”.

Takođe je važno napomenuti da Ukrajina koristi asimetrične taktike u napadima. Umesto da se direktno suočavaju sa brojnim ruskim snagama, Ukrajinci koriste brze manevre, hitne napade i iznenadne promene formacije kako bi održali inicijativu i zbunili protivnika. To omogućava ukrajinskim snagama da maksimalno iskoristi svoju mobilnost i tehnološku prednost.

U narednim danima ćemo videti linije fronta ali vrlo moguće da će biti viđeno ono što niko nije očekivao i ako pravci deluju vrlo jasno.

OTVORILA SE NOVA LINIJA NA FROTNU: Ponovo jurišaju ukrajinske snage (VIDEO)

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA