Najnovije

EMIL VLAJKI: Bliži se podela Kosmeta

Rijetko se varam u svojim generalnim prognozama, ali sam ovaj put siguran u ono što će se desiti. Ideja Dobrice Ćosića o podjeli Kosmeta će se ostvariti ali na nepotpun i krajnje pogrešan način.

Piše: Emil Vlajki

Na osnovu svega što se događa ovih dana, pritisak Amerike na Kurtija (ustvari ultimatum), i nezapažena izjava Lajčaka da treba vidjeti koje će srpske općine ući u ZSO, tvrdim slijedeće. Sa vlastima u Beogradu, Zapad je napravio slijedeći aranžman kojeg je nametnula Amerika. Zajednica srpskih općina će se ostvariti, ali samo za sjeverni dio Kosova do Ibra gdje će se objediniti četiri srpske općine.

NAPOMENA: Zato su u Beogradu bili toliko sigurni u sebe kada su tražili od kosovskih Srba da se odreknu policije i da ne izađu na izbore.

Srbi će dobiti potpunu autonomiju, Albanaca tu više neće biti, i moći će održavati normalne veze sa Beogradom. KFOR, ustvari Amerika, će tu biti glavni gospodar i bit će glavni strani investitor.

Naći će se neki formalni aranžman za Srbe Južno od Ibra, ali će oni biti pod vlašću Albanaca.

Ne znam koju će cijenu Beograd za to platiti. Možda faktičko, ne i formalno, priznanje Kosova Republike ne-protivljenje toj samozvanoj državi ulasku u svjetske institucije, možda nametanje sankcija Rusiji  (ne bih rekao), možda značajno suženje suradnje Srbije i Ruske Federacije.. 

Vlasti u Beogradu će ovo predstaviti kao značajnu političku pobjedu. (zdrav kompromis, dali smo nešto – dobili smo nešto.

Napominjem još jednom. Ovo će u velikoj mjeri normalizirati odnose na sjeveru Kosova – ljudi će tamo početi normalno živjeti – i u centralnoj Srbiji, jedino je pitanje cijene.

Više tekstova Emila Vlajkija pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA