Najnovije

ESKOBAR SE UPRPIO MOSKVE NA KOSOVU: Nije Rusija!

Eskobar (Skrinšot)

Eskobar (Skrinšot)

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je formiranje Zajednice srpskih opština pravni zahtev za prištinsku vladu, i dodao da novi izbori na severu KiM ne treba da čekaju kraj jula, piše Tanjug, a on je na pitanje o Rusiji imao veoma interesantan odgovor koji ukazuje da sve što SAD ne želi na Kosovu i Metohiji je jača uloga Kremlja.

Eskobar ističe da je problem Kosova postojao i pre sukoba u Ukrajini.

Na pitanje o eventualnom ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, Eskobar je rekao da Rusija ima koristi od podela u Evropi.

"Smatram da Rusija nije zainteresovana da dođe do proširenja EU, da koristi krizu u regionu kao nešto čime će dokazati da Zapad ne uspeva. Istina je da je problem na Kosovu postojao i pre Ukrajine, mislim da ovo sada nije posledica uticaja Rusije", dodao je Eskobar.

Naveo je da je u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem jasno naznačio da bi okretanje leđa sporazumu značilo okretanje leđa Evropi, uz sve posledice u smislu neuspeha daljih integracija i bliže saradnje sa Evropom, što je, kako je istakao, ozbiljna posledica sama po sebi.

''Prvenstveno moramo odmah smiriti tenzije, a to znači da se nadamo da  gradonačelnici neće pokušati da koriste te zgrade opština i da će se kosovska policija povući iz zgrada, ali i da srpski demonstranti napuste te lokacije. A ako bude novih izbora, i kada dođe do novih izbora, Srbi bi trebalo da na njima učestvuju bez ikakvih preduslova'', rekao je Eskobar.

Istakao je da je predsednik Vučić rekao da će učiniti sve da iskoristi svoj uticaj da Srbi ponovo učestvuju na izborima na severu KiM.

Pročitajte OVDE kako je Putin reagovao na provokacije Kijeva!

Izvor: Tanjug / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA