Najnovije

RUSKI DRŽAVNI MEDIJ O VUČIĆU: Došao je trenutak da se izdajnik stigmatizuje

Na sajtu ruskog državnog medija RIA Novosti je objavljena kolumna koja analizira trenutne odnose Srbije i Rusije.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Piše: David Narmanija, kolumnista RIA Novosti

Tema Srbije u medijskom prostoru na našim meridijanima nastaje u dve situacije. I oba su prilično redovna. U prvom slučaju, to je zaoštravanje na Kosovu. U drugom – isporuka oružja Ukrajini.

Ovoga puta, povod za merač skale izdaje bila je ispovest predsednika Srbije Aleksandra Vučića specijalno za Fajnenšel tajms. On je priznao da oružje proizvedeno u toj zemlji i dalje može da se isporučuje Oružanim snagama Ukrajine.

„Da li je moguće da se to dešava? Ne sumnjam da se to može desiti. Ali kakvu alternativu imamo? Da ga ne proizvodimo?'’, rekao je on.

Predato je Ukrajini, ne direktno, već preko trećih, pa čak i četvrtih strana, u slučaju ove municije, preko Turske, koja ih prodaje Slovačkoj, koja ih dalje prodaje Ukrajini. Ali to teško da menja nešto.

Vučić je u novom intervjuu naglasio i da će se Beograd pridružiti zabrani preprodaje tehnologija dvostruke namene Moskvi. „Nećemo biti centar za reeksport bilo čega u Rusiju“, rekao je on.

Ovde je, čini se, došao trenutak da se izdajnik stigmatizuje. Međutim, postoji niz važnih '’ali'’.

Nije potreban genije geopolitike da bi se pogledala mapa zemalja članica NATO-a i videla u kakvom se bliskom zagrljaju zlobnika Srbija nalazi zarobljena. Ali oni tako tvrdoglavo žele da je etiketiraju kao poslednjeg saveznika Rusije u Evropi.

Isto tako, ne treba biti mnemotehnički genije da bi se setio kako su pre samo nekoliko dana snimci svih novinskih agencija izveštavali o još jednom zaoštravanju situacije na Kosovu. Važno je napomenuti da je tokom protekle godine bilo nekoliko ovakvih eskalacija. A to je i posledica ranjivog položaja Beograda: dok je Rusija okupirana od Ukrajine, nema ko da krene u pohod na Prištinu. Padobranci neće doći.

U suštini imamo partnera koji je pre početka specijalne operacije vešto sedeo na dve stolice, sarađujući i sa Moskvom i sa Briselom: niko nije otkazao kurs ka evropskim integracijama. Ali Vučić nije Erdogan, a Srbija nije Turska, a u sadašnjim uslovima, manevarski prostor Beograda se suzio na igleno uho.

A ovaj partner ima i nerešen teritorijalni spor u kome Zapad aktivno podržava njegovog protivnika. Ako ništa drugo, KFOR (mirovne snage na Kosovu) su vojnici NATO-a. I niko ne sumnja kako će se ponašati u slučaju da sukob pređe u vruću fazu, pred čijim postupcima će zatvoriti oči i prema kome će biti tretirani sa posebnom sklonošću.

Uostalom, Alijansa je, po priznanju njenog prvog generalnog sekretara Hejstingsa Ismaja, nastala pod sloganom „Drži Ruse podalje od Evrope, Amerikance u Evropi, a Nemce pod kontrolom Evrope“. Dakle, izvlačenje Srbije iz ruske orbite bilo je samo pitanje vremena.

Tako da je Vučić prinuđen da sebi kupi deeskalaciju ovakvog javnog ponižavanja. Istina, čini se da takva valuta prilično brzo devalvira i da neće dugo trajati. Ali to su Vučićevi problemi.

Cela situacija dovodi do jedinog mogućeg zaključka: tako velike reči kao što su „prijatelji“ i „braća“ u međunarodnoj politici mogu se koristiti samo pod navodnicima. Posebno u teškim vremenima kao što je sada. A glavna lekcija koju treba izvući iz ove situacije je kako globalne sile koriste takvo sredstvo kao što je „izvoz bezbednosti“ saveznicima i „izvoz pretnji“ protivnicima. Ako Rusija želi da igra igrice za prerapodelu sveta, onda takvu veštinu treba izbrusiti.

O dvostrukom razoružavanju Srbije pročitajte OVDE.

Izvor: RIA Novosti/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA