Najnovije

NAJVEĆE NATO VEŽBE I UKRAJINSKE OFANZIVA: Treći svetski rat počinje u ponedeljak? (ANALIZA)

Od 12. do 23. juna NATO će u Nemačkoj održati najveću vazduhoplovnu vojnu vežbu na tlu Evrope ikada

Višegodišnja konfrontacija NATO-a sa zamišljenim vojnim savezom sa istoka eskalirala je na tlu Nemačke. Specijalne snage mogle bi da budu prokrijumčarene u Nemačku sa istoka, a već se nadzire novi taktički potez neprijatelja - namera da se preuzme luka Rostok na Baltičkom moru. Da bi to učinio, savez sa istoka koristi specijalne snage podržane iz vazduha. NATO zato aktivira član 5. svog ugovora i započinje odbranu.

Tako izgleda scenario NATO vojne vežbe pod nazivom "Branilac neba 23" koja će početi u ponedeljak u Nemačkoj. U pitanju je najveća vazduhoplovna vojna vežba Alijanse na tlu Evrope ikada.

Do 23. juna 10.000 vojnika iz 25 zemalja treniraće na 250 aviona u različitim vazdušnim operacijama. Sjedinjene Američke Države poslaće 100 vazduhoplova i 2.000 vojnog osoblja za učešće na ovoj vežbi.

Vežbe će se uglavnom odvijati u tri koridora leta iznad Nemačke, Severnog mora i Baltičkog mora – uključujući dopunu goriva u vazduhu i letove na malim visinama.

Izmišljeni konflikt se proteže od Artika do Crnog mora. Da bi oslabio NATO, neprijatelj sa istoka je povećao svoje vojno prisustvo u susedstvu članica Alijanse, na primer u blizini Baltika. Istočni neprijatelj je već napao i zauzeo zemlju van teritorije NATO saveza.

Zanimljivo je da zamišljeni scenario ima i deo koji se ne odnosi samo na vojni sukob. Tako savez sa istoka ima uticaj na javno mnjenje u Nemačkoj i zato već vodi u hibridnom ratu. Scenario je toliko realan da uključuje i informacije da je nemačka ekonomija pogođena nedostatkom zaliha energenata, oslabljena nakon pandemije virusa korona i pogođena inflacijom koja brzo raste.

Kad sa zamišljenog scenarija pređemo u stvarnost, ukrajinska vojska na frontu pokušava da sprovede svoju dugo najavljivanu ofanzivu.

Istovremeno, bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da bi neke članice Alijanse mogle dobrovoljno da pošalju vojnike u Ukrajinu, ako Kijev ne dobije garancije o širokom spektru pitanja na predstojećem skupu bloka koji će biti održan u julu u Viljnusu u Litvaniji.

"Jasno je kome je upućen ovaj politički signal: Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu", rekao je general-potpukovnik nemačkog vazduhoplovstva Ingo Gerharc.

Iz manevra u ratnu ofanzivu
Bivši oficir Kontraobaveštajne službe (KOS) LJuban Karan smatra da je ovaj termin održavanja vežbe izabran kako bi se pažnja Rusije odvukla sa ukrajinske ofanzive, pogotovo što svi pravci napada u tim vojnim vežbama idu prema Rusiji.

"U pozicijama za rešavanje taktičkih problema tokom vežbe NATO uvek polazi od toga da je Rusija napala Evropsku uniju, međutim, to je samo opravdanje da bi se planirale ofanzivne operacije. Nisu to nikakve odbrambene operacije kako ih predstavljaju, nego ofanzivne prema ruskim granicama", napominje Karan u izjavi za RT Balkan.

Rusija, bez obzira što je u toku kakva-takva ukrajinska ofanziva, mora da bude oprezna i na drugim strateškim pravcima koji idu ka Rusiji, kaže Karan.

Vojnu vežbu vidi kao pomoć ukrajinskoj vojsci da se i ovim potezom NATO-a, kao i drugim, oslabi ruski potencijal.

"Ali ukrajinska ofanziva nema šanse za uspeh, ti prodori, ako ih bude, čak i ako se skoncentriše velika vojna sila na malom prostoru, nemaju šanse za neki dublji prodor", smatra Karan.

Naš sagovornik ističe da je obim vežbe "Branilac neba 23" takav da se može nazvati manevrima, i napominje da se, istorijski gledano, iz manevra uvek lako prelazilo u ratne agresije i ratne ofanzive.

Karan smatra da je važno i to što je vazduhoplovne vežbe teže kontrolisati jer su brze i zato što kraće traju.

"Vazduhoplovne vežbe mogu za kraće vreme da ugroze vitalne objekte u Rusiji. teže su i opasnije sa stanovišta praćenja i preduzimanja kontramera", kaže naš sagovornik.

Na pitanje kakvu poruku NATO želi da pošalje Rusiji ovom vežbom, karan odgovara da je to je poruka da Alijansa neće odustati od ofanzivnih napada na Rusiju, proksi ratom preko ukrajinske vojske i hribridnim pritiscima koji podrazumevaju i ovu vežbu.

"Vojni pritisak i vojna pretnja kao širokog spektra hibridnih napada na Rusiju koji se manifestuju kroz, ekonomske, diplomatske, sankcije, presecanje trgovine. Taj hibridni rat uvek sadrži neki stepen vojne pretnje, u ovom slučaju ta pretnja biće na neki način koordinisana dešavanjima u Ukrajini", zaključuje Karan.

Ujedinjeni, a zapravo vlada jednoumlje
Nekadašnji načelnik Uprave za strategijsko planiranje Vojske Srbije general-major u penziji Božidar Forca kaže za RT Balkan da je scenario vojne vežbe NATO-a poprilično realan, jer situacija u svetu nije bezazlena.

"Proširenje sukoba iz Ukrajine zavisiće od ishoda ovih pokušaja ofanzivnih dejstava Ukrajine i od toga će zavisiti dalja sudbina jer su Zapad i Rusija na sasvim suprotnim polovima, odnosno - jedan mora da izgubi i tu nema izgovora o miru", kaže Forca.

Napominje da ono što Ukrajina nema, a što joj je potrebno da bi izvela ofanzivu, jeste upravo prevlast u vazdušnom prostoru. Zato, smatra Forca, neki budući sukob može biti upravo vazdušni sukob NATO-a i Rusije.

Naš sagovornik ističe da se NATO priprema za samit u Litvaniji sledećeg meseca i najavljuje najveći preokret od Hladnog rata i pozivaju se na dva scenarija: Rusiju i terorizam.

"NATO verovatno namerava da Rusija izgubi ovaj rat. Sa druge strane, kada kažu terorizam, to znači da se Alijansa priprema da i dalje bude svetski policajac, jer NATO je opstao tako što je Amerika prevarila svet i Ujedinjene nacije ubedila da po Povelji UN, članu 53. - Savet bezbednosti može da pozove regionalne organizacije za uspostavljanje mira i bezbednosti", ocenjuje Forca.

Forca smatra da je vrlo izvestan scenario da Poljska napadne Belorusiju, te se onda otvara sukob sa Poljskom, odnosno sa NATO-om. Sve zavisi, kaže naš sagovornik, od toga da li će i koliko uspeti ofanzivnost ukrajinskih snaga ovog leta.

"NATO želi da pošalje poruku da je Zapad nikad ujedinjeniji, a u suštini to je klasično jednoumlje. Dovoljno je da se pogledaju tri strateška dokumenta od prošle godine: NATO, EU i nacionalne bezbednosti SAD. To su potpuno istovetni dokumenti u osudi Rusije i Kine, to su identične rečenice iako su dokumenti nastali u rasponu od 10 meseci oni su pisani na jednom mestu - diktirao ih je Vašington", zaključuje Forca.

RUSI ZAROBILI UKRAJINCA: Hvataju nas na ulicama da idemo u rat (PREVEDEN VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA