Najnovije

PREBIRAČEVIĆ: Ruska vojska je spremna za ukrajinsku kontraofanzivu

Vladimir Prebiračević (Foto: Jutjub)

Piše: Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-ruskog centra '’Majak'’

Kako stvari na frontu u Ukrajini stoje noćas je počela toliko dugo najavljivana i očekivana ukrajinska kontraofanziva. Predhodnih nedelju dana bili su učestali napadi na Belgorodsku oblast na pogranična sela diverzantskim jedinicama a sve u pokušaju odvlačenja pažnje i možda i rezevi ruske vojske.

Uporni napadi tobože u pokušaju okruživanja i ponovnog zauzimanja izgubljenog grada Bahmuta sa juga i severa su takođe predstavljali varku kako bi glavni udarac išao upravo onuda kuda jedino i ima neke logike.

Uništenje brane na Dnjepru u Novoj Kahovki je bio ustvari signal da je pitanje dana kada će se pokrenuti toliko spominjana, sa svih strana skupljana i obučavana i naoružavana ukrajinska armada koja za cilj ima da ponovo zauzme izgubljene teritorije iz pravca Zaporožja pa sve do Krima.

Od sinoć i noćas neprekidno traju napadi raketnih i artiljerisjkih jedinica ukrajinske vojske na položaje ruskih vojnika u Zaporožju koji su se takođe za odbranu spremali svih ovih meseci. Svu silu koju poseduju i svu municiju koju su nakupili širom sveta pokušaće da upotrebe i da probiju linije odbrane ruske vojske a u cilju ostvarivanja sopstvenih ali i ciljeva mentora sa zapada.

Noć nije dobro počela za ukrajinsku vojsku i u više od tri talasa sa koliko su do jutros 08.06.2023 napadali imaju ogromne gubitke što u ljudstvu što u tehnici. Desetine oklopnih vozila i tenkova je uništeno pre nego su i stigli do zone dejstva i u zoni aktivnog dejstva. Hiljade mrtvih i ranjenihj se nalaze širom ovog dela fronta koji je izabran kao strateški pravac. Kod grada Orehova su više puta probavali da prođu u nameri da iznenade Ruse i ranije a sada se sva sila sručila baš u ovom pravcu. Ogromne količine artiljerije i raketa padaju na obe strane i podsećaju na slike iz Drugog svetskog rata kada je i nebo i zemlja gorelo od silina eksplozija.

Ukrajina po mnogima ima samo ovu priliku za uspeh u ofanzivi i drugu joj Rusija neće pružiti. Sav potencijal ukrajinske vojske i saveznika sa zapada je bačen na ovu ofanzivu. Ide se na sve ili ništa, iako je verovatnoća za uspeh sve manja kako se odlagao sam početak kontraofanzive.

Ruska strana se dugo spremala i opremala za ovaj momenat jer posle planiranog sloma ukrajinske kontraofanzive očekuju se završne operacije na oslobađanju teritorija Donjecka, Zaporožja i Hersona  koje  trenutno kontroliše ukrajinska vojska ali i drugih oblasti koje čekaju oslobođenje kao što su Harkov, Nikolajev, Odesa, Dnjepropetrovsk, Zaporožje itd. Posle sloma ove kontraofanzive prostor za oslobođenje ovih oblasti će biti otvoren a nakon toga će se moći govoriti o mogućnosti mirovnih pregovora i možda i okončanja sukoba po ispunjenju ciljeva koje je proklamovao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Vojska koja napada na ruske položaje nije ni slaba ni neopremljena i pokazaće svu moć zapadne teorije i veštine ratovanja upravo na mestu i protivniku za koga se spremala NATO armada sve ove decenije. Uz svo moguće NATO oružje koje joj je na raspolaganju kao i instruktore i oficire iz NATO zemalja ukrajinska vojska ima samo jedan pokušaj i neće biti prilike za popravni. Sa ruske starane avijacija neprekidno radi na uništenju koncentracija ukrajinske vojske koja u kolonama napreduje prema lidiji dodira a koje i helikopterske jedinice ruske vojske gađaju protivoklopnim vođenim raketama a izveštali kažu da je nebo prepuno helikoptera koji love svoj plen. Čekamo nove izveštaje sa terena pa da vidimo u kom se pravcu dalje odvija kako stvari stoje početne operacije ukrajinske dugo najavljivane kontra ofanzive. Ukoliko bude uspeha napadi će se omasovljavati i pojačavati a ukoliko ne bude proboja i nekog značajnijeg uspeha praviće se da još ništa nisu počeli pod čuvenom rečenicom ukrajinskih vojnih i civilnih  „Znaćete kada budemo krenuli“. Apsolutno je jasno da će ruska strana znati i već čini sve kako bi predupredila sve moguće scenarije i kako bi nakon sloma iste mogla da kreene u oslobađanje ostatka istorijske ruske teritorije.

Izvor: Majak

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA