Najnovije

Zagreb sprema nove optužnice protiv Srba: Hrvatsko tužilaštvo od Haga traži dokumente

To bi moglo značiti, ako Hag udovolji molbi iz Zagreba, pokretanje velikog broja novih tužbi koje će dovesti do suđenja većini Srba koji su ostali u Hrvatskoj.

Haški tribunal (Foto: Jutjub)

Nakon što je hrvatsko Državno tužilaštvo (DORH) prikupilo 7.320 dokumenata i 196 audio-traka, zatražilo je od Haga dodatne materijalne dokaz protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

U svom dopisu Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za kaznene sudove, DORH traži da mu dostave sve što su prikupili tokom postupka do izricanja kazne za dvojicu bivših pripadnika Službe državne bezbednosti, kojima je nedavno kazna povećana sa 12 na 15 godina.

Plan je, kako pišu "Večernje novosti", da se dobijeni materijal koristi za dalje postupke protiv poznatih i nepoznatih počinitelja ratnih zločina za dela koja ne zastarevaju i biće pomoć županijskim državnim instancama da nastave sa istragama.

Neki analitičari tvrde da je presuda Stanišiću i Simatoviću poslužila za brisanje odgovornosti bivše JNA i KOS-a, a naglašava se da su odgovorni za ratne zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu, Sanskom Mostu i Dalj Planini na području Hrvatske.

Posebno se ističe veza koju je Stanišić imao sa vođstvom SAO Krajine i tvrdi da je to dovelo do proterivanja 100.000 Hrvata i brojnih zločina.

Takođe se tvrdi da su osuđeni imali veze i sa događajima u istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu, a da brojni zločini nisu do danas rasvetljeni.

Hrvatski istražitelji se nadaju ako dobiju zatraženu dokumentaciju iz Haga da će biti moguće da se završe mnogi predmeti koji se istražuju, ali nema podataka da bi se podigle optužnice. Županijska državna tužilaštva, navodno, imaju veliki broj nedovršenih predmeta vezanih za ratne zločine, sa konkretnim mogućim okrivljenima, ali spisi nisu kompletirani i čekaju u fiokama da se prikupe svi podaci.

To bi moglo značiti, ako Hag udovolji molbi iz Zagreba, pokretanje velikog broja novih tužbi koje će dovesti do suđenja većinom Srbima koji su ostali u Hrvatskoj ili su je devedesetih godina prošlog veka napustili.

Advokati specijalizovani za slučajeve ratnih zločina, pišu "Novosti", ipak tvrde da Hrvatska iz Haga ne treba da očekuje neke spektakularne dokumente.

Izvor: RT Balkan/Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA