Najnovije

Nemački recept za Crnu Goru po ideji „velikog brata“

Piše: Tanja Trikić

Ako se pokaže da će se formiranje nove vlade Crne Gore nastaviti u pravcu koji je najavio mandatar Milojko Spajić, to bi svakako bilo izneveravanje demokratskih procedura, ocenjuje za Sputnjik analitičar Đorđe Vukadinović, kog zato ne iznenađuje upozorenje predsednika Crne Gore Jakova Milatovića da je proces pregovora o vladi netransparentan.

Spajić je posle subotnje šestočasovne sednice glavnog odbora Pokreta Evropa sad saopštio da očekuje podršku 44 poslanika, a da će većinu činiti, pored njegovog pokreta, Demokrate, SNP, Ujedinjena Crna Gora, Civis i manjinske stranke, što znači da ni u ovoj vladi, kao i u prethodne dve, nema mesta za političke predstavnike Srba iz koalicije Za budućnost Crne Gore.

Predsednik Milatović je tim povodom izrazio zabrinutost da se razbija energija uspostavljena njegovom pobedom na predsedničkim izborima.

Svašta se priča o odnosu Milatovića i Spajića ali, primećuje Vukadinović, sigurno da Jakovu Milatoviću intimno ne prija tako uska vlada i da se oseća obaveznim prema glasačima koji su ga izglasali.

„Verovatno je malo neprijatno Jakovu Milatoviću da vlada koja je došla na talasu njegove pobede u drugom krugu predsedničkih izbora izgleda ovako. Svakako da u njegovom rezultatu nije učestvovao nijedan glas Bošnjačke niti albanskih stranaka, a sada treba da proglasi prvu vladu pod njegovim mandatom gde će odlučujući stubovi biti oni koji su bili protiv njega“, kaže za Sputnjik ovaj ekspert.

Vlada po receptu nemačke ambasade

Vukadinović otkriva da je nemačka ambasada u Crnoj Gori bila kolovođa i isturena u prvoj liniji otpora ulasku koalicije Za budućnost Crne Gore u vladu i da to nije ni krila u, kako kaže, nemački preciznim i brutalnim saopštenjima. Amerikanci su se ovoga puta držali u pozadini iako, smatra naš sagovornik, bez američkog amina to ne bi prošlo.

„Velike sile imaju svoje ambicije i zahteve ali njihova realizacija zavisi od loakalnih političkih elita i od toga da li one imaju integrieta, samopoštovanja i dostojanstva da stave do znanja da im je prioritet interes sopstvenih građana. Naravno da te interese velikih sila ne treba zanemariti ali ni kanonizovati“, ističe politički konsultant Vladimir Dobrosavljević.

Vukadinović napominje da bi greška koju pravi Spajić svojom procenom mogla i njega lično koštati zbog nesuglasica unutar Pokreta Evropa sad, ali je pre svega loša po demokratiju i šalje lošu poruku građanima koji definitivno nisu glasali za ovakvu vladu tako da je posredno reč o izrugivanju volje građana.

Inkluzivni pristup – povratak na većinu od 30.avgusta

On u svetlu izjave predsednika Crne Gore konstatuje da nije isključeno da će bilo Milatović, bilo neki drugi centri moći u Crnoj Gori, konkretno SPC, u granicama svog uticaja pokušati da pokrenu da se proces formiranja vlade na ovakav način malo presipita.

Dobrosavljević objašnjava i zašto Milatović pominje neophodnost formiranja inkluzivne vlade.

„Ako postoji inkluzivni pristup, on bi trebalo zaista da se vrati na pobedničke snage od 30. avgusta 2020.godine. A onda da se postigne dogovor sa manjinskim narodima. To omogućava neophodnih 59 poslanika za menjanje sistemskih zakona“, objašnjava naš sagovornik, napominjući da je ta opcija najbolja ukoliko se želi da se Crne Gora ustroji kao normalno društvo, bez postavljanja bombi u njegove temelje.

Međutim, kako kaže Vukadinović, ako je glavni motiv „velikom bratu“ antirusko i antisrpsko usmerenje onda je upravo ovakva vlada idealan scenario: postižu se i unutrašnje tenzije, i izolacija srpskog elementa - „i opet se pokazuje da koliko god se trudili da razdvojite rusku i srpsku priču one se uvek spajaju.“

Bez konsenzusa opasnost od unutrašnjih tenzija

Dobrosavljević istovremeno upozorava da bi vlada u sastavu kakav je predložio Spajić možda i opstala ali da bi to imalo ozbiljne posledice budući da je Crna Gora heterogeno društvo.

„To je složeno multikonfesionalno, multietničko, multikulturno društvo koje bez konsezualne demokratije nema opstanka. Sve ostalo predstavlja ili majorizaciju, ili potencijalnu asimilaciju, a svakako diskriminaciju. Ovo može da uz pomoć stranaca i unutršanjih struktura bliskih DPS-u opstane i pun mandat ali to će toliko destabilizovati procese i odnose unutar same CG da to ne može da izađe na dobro. To će stvoriti dramatične unutrašnje tenzije“, naglašava sagovornik koji je uveren da oko vlade mora postojati konsenzus najvažnijih identitetskih grupa, a da Spajić ovim što radi pokazuje da uopšte nema svest o tome.

Dodao je da su važni i bilateralni sastanci, od kojih je izdvojio onaj sa Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom britanske vlade.

"On pomaže u ime britanske vlade u rešavanju regionalini pitanja. Razgovarao je nedavno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Ovde smo razgovarali smo o najnovijim desavanjima i pitao je kako može da pomogne u rešavanju konkretnih problema", naveo je Dačić.

Dodao je da je pored njega bio i Lord Ahmed od Vimbldona, koji je takođe deo njihove vlade.

"Podsetio sam da su imali dva lorda koji su učestvovali u rešavanju jugoslovenske krize, Lord Oven i Lord Karigtnon. Taj razgovor je bio korektan, on je svestan naše pozicije u smislu razgovora sa Prištinom", poručio je šef srpske diplomatije.

Dodao je da je razgovarao i sa francuskom ministarkom za Evropu koja je učestvovala u raznim sastancima koji je predsednik Emanuel Makron organizovao sa srpskim zvaničnicima.

"Ona će, takođe, doći u našu zemlju u cilju sledeće posete predsednika Makrona koji je veoma zadovoljan odnosima sa predsednikom Vučićem i Beogradom", rekao je Dačić.

Pročitajte članak Vladimira Dimitrijevića “Šta će biti sa Srbima...” OVDE

Izvor: Sputnjik

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA