Najnovije

AMERIKANCI POBUNJUJU JUG RUSIJE: Pokreće se ''čerkesko pitanje''

Čerkezi (Foto: RIA Novosri)

Piše: Amina Magomedova

Zapadne obaveštajne službe godinama ne prestaju da na sve načine destabilizuju sitauciju na Kavkazu. Da bi ostvarile svoje ciljeve oni koriste «čerkesku tematiku».

Državno tužilaštvo Rusije još u aprilu 2020. Godine zbog toga je proglasilo za nepoželjnu nevladinu organizaciju The Jamestown foundation (DŽejmstaun fondaciju) iz SAD, a Ministarstvo pravde RF stavilo je tu fondaciju na spisak nepoželjnih na teritoriji Rusije.

Prema podacima Državnog tužilaštva, njeni eksperti i analitičari propagiraju otcepljenje državnih regiona Severnog Kavkaza od Rusije i podstiču etno-separatizam u ruskim nacionalnim republikama. Posebno podstiču nacionalizam i pokušavaju da preko «čerkeske tematike» iskomplikuju međunacionalne odnose.

U destabilizaciji prilika na Kavkazu priličnu ulogu ima i organizacija koja mnogo godina funkcioniše u Gruziji – «Čerkeski kulturni centar» koju podržava i vodi po zlu poznati američi «DŽejmstaunski fond».

«Čerkeski kulturni centar», koji se toliko snažno «zalaže za svoj narod», naovodno se bavi kulturnom podrškom Adigejaca-Čerkeza.

Ako ćemo na osnovu činjenica, onda treba reći da ovaj centar direktno vode zapadne obaveštajne službe, a on sam antiruski deluje, pri čemu otvoreno za to koristi Čerkeze.

Veze «Čerkeskog kulturnog centra» primećuju se i među funkcionerima te organizacije. NJen stručnjak Larisa Tupcokova, na osnovu podataka iz otvorenih izvora, udata je za gruzijskog kulturnog poslenika – potpredsednika organizacije Kavkaski fond Geloma Hamaladzea.

Pre nekoliko godina su se na internetu pojavili dokumenti koji otkrivaju da je Kavkaski fond formiran za «kontrolu procesa koji se događaju u Severno-kavkaskom regionu» – za vrbovanje omladine i inteligencije, destabilizaciju i ekstremizam u južnim oblastima Rusije».

U dokumentima su pronađeni tragovi da je gruzijski Kavkaski fond sarađivao sa NVO «DŽejmstaun fond».

U poslednje vreme se jasno vidi i druga tendencija.

Pedstavnici raznih gruzijskih udruženja počeli su otvoreno da mrze Čerkeze i vređaju njihove predstavnike koje su donedavno tako silno podržavali.

Verovatno zbog bezuspešnih pokušaja da destablilizuju situaciju na Kavkazu, članovi gruzijskih udruženja, koje kontrolišu zapadni nalogodavci, pošto nisu ostvarili očekivani efekt, krenuli su otvoreno da lažu i vređaju predstavnike čerkeskog naroda.

Na primer u poslednje vreme na društvenim mrežama počeli su da se pojavljuju indikativni video-klipovi. Na jednom od njih, pojavljuje se gruzijski terorista koji ratuje na strani Ukrajine, a naziva Čerkeze «ženetinama» koje kukavički beže od Gruzina. Još je vređao čerkesku zastavu.

Član oružane formacije Gruzijski partizani, Vako Suladze, u svom video takođe podseća na gruzijsko-abhaski konflikt 1992-1993. godine kada je u pomoć bratskom abhaskom narodu pošlo na stotine dobrovoljaca iz Adigeje.

Ne treba sumnjati da je taj video potpuno falisifikovan. Sve što su mogli da ponude bojovnici iz Gruzije samo je čerkeska zastava, jer uopšte nije moguće videti vojnike koji su po rečima gruzijskih plaćenika pobegli sa ratnog poprišta.

Uzgred, čerkeske organizacije koje predstavljaju višemilionski narod Čerkesa po čitavom svetu, istupile su protiv antiruske politike i destabilizacije prilika na Kavkazu.

Nedavno je tim povodom Zati Sonmez, šef nemačke NVO «Federacija čerkeskih kulturnih društava u Evropi», izjavio da destruktivno ponašanje organizacija kao što su «Čerkeski naučno-istraživački institut iz Minhena», «Čerkeski kulturni centar» iz Gruzije i «Međunarodni čerkeski savet» u SAD, koje rešavaju svoje zadatke, istupaju protiv Rusije i za to koriste čerkesko pitanje.

«Mi se sa žaljenjem odnosimo prema ovakvim destruktivnim aktivnostima, smatramo da se to pogubno odražava na čerkeski narod u celini. Sve čerkeske organizacije, ma gde funkcionisale u svetu, moraju biti ujedinjene oko jednog cilja i ideje – očuvanja svoje istorije, kulture i jezika» – istakao je Sonmez.

On je odbio da sarađuje sa Međunarodnom čerkeskom asocijacijom i sličnim organizacijama.

Međutim, predsednik Međunarodne čerkeske asocijacije Hauti Sohrokov, i pored toga je izjavio da asocijacije neće sarađivati sa organizacijama koje pozivaju na sukobe.

«Nije tajna da u inostranstvu postoje organizacije koje pozivaju na sukob sa Rusijom. Mi smo protiv takvih organizacija! Navešću jedan primer: Gruzija skoro da je potpuno zbrisala naš bratski abhaski narod sa lica zemlje, a pri tom parlament Gruzije usvaja zakon kojim se priznaje genocid nad Čerkesima. Zar to nije dvolično? Mi ne verujemo u tu iskrenost. Mi pozivamo na aktivizam one koji rade u interesu naroda i dele naše vrednosti. A sa onima, koji tobože zbog nas koriste uzavrelu situaciju u Rusiji, mi nećemo sarađivati» – istakao je Sohrokov.

Više uopšte nije tajna da zapadne obaveštajne službe sanjaju da unište Rusiju, metodama sračunatim na svađanje naroda koji u njoj žive.

Zapadni mentori odavno znaju da je snaga Rusije u njenom višenacionalnom sastavu i jedinstvu naroda. To takođe dobro znaju i narodi u Rusiji. Stoga ako pritisaka spolja bude više, narodi Rusije i njeni građani – čvršće će se povezivati.

Izvor: https://yugsn.ru/amerikanskie-korni-cerkesskogo-kulturnogo-centra-ili-kak-dzeimstaunskii-fond-pytaetsia-raskacat-kavkaz

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA