Najnovije

OVO SU NAJJAČE KRIMINALNE GRUPE U SVETU: Pogledajte koliko godišnje zarade!

Prema UN-ovim podacima za celi svet, zarada od organizovanog kriminala u 2011. godini iznosila je vrtoglavih 870 milijardi dolara. Najveće evropske kriminalne grupe godišnje zarade najmanje 110 milijardi evra, a neke procene govore i da je ta cifra daleko veća.

Mafija (Foto: Jutjub)

Magazin Fortune je napravio top listu pet najmoćnijih, najbogatijih, najgorih organizovanih zločinačkih grupa. Reč je o tako moćnim mafijaškim organizacijama, da se njihova moć više ne meri samo novcem, nego pre svega društvenim i političkim uticajem koji imaju na najmoćnije države sveta.

Solntsevskaja Bratva - godišnji prihodi 8,5 milijardi dolara

Ruska organizovana kriminalna grupa organizaciono je sasvim suprotna, recimo, jednoj Jakuzi, jer je vrlo decentralizovana. Grupu čini 10 odvojenih, ali ne do kraja autonomnih brigada, koje deluju nezavisno jedna od druge.
Organizacija svoje resurse koristi zajednički, novcem rukovodi telo od 12 vođa koji se sastaje širom sveta, često pod maskom proslava i festivala.
Smatra se da imaju 9.000 članova, glavne delatnosti su im droga i trgovina ljudima. Ruski kriminal uveliko počiva na heroinu iz Avganistana, zemlje koja tradicionalno daje 90 posto svetske proizvodnje tog opijata. Rusija pak troši 12 posto, iako čini samo 0,5 posto svetskog stanovništva.

Jamaguči Gumi - godišnji prihodi 6,6 milijardi dolara

Zapravo je reč o najsnažnijoj bandi na svetu, jednu od onih koje se nazivaju Jakuze. Većim delom zarađuje na drogi, ali i na kocki, iznudi, reketu, i sličnim stvarima.
Organizacije postoje već stotinama godina, imaju snažnu i krajnje strogu hijerarhiju, zbog svoje moći često na sebe preuzimaju, u dogovoru s policijom, neke aspekte javnog reda i mira u zamenu za određene ustupke vlasti prema njima. 
Ipak, usled sve težih progona pravosuđa, organizacija je sve manja i slabija.

Kamora - godišnji prihodi 6,6 milijardi dolara

Poslednjih decenija se pokazalo da je američko-italijanska mafija neuporedivo manje žilava od tradicionalne mafije u starom kraju, u domovini.  U Americi mafija doslovno nije ni senka svojim brutalnim zlatnim godinama. No, u Italiji je toliko snažna da četiri mafijačke organizacije godišnje generišu 33 milijarde dolara. Najmoćnija je Kamora.  Zarađuje se na seksualnoj eksploataciji, krijumčarenju oružja (setimo se samo puteva oružja tokom terorističkih napada poslednjih godina u Evropi), drogi, falsifikovanju, kocki, iznudi, sve redom tradicionalnim načinima maltretiranja stotina hiljada ljudi.  Kamora je osnovana u Napulju u 19. veku, izvorno kao zatvorska banda, da bi naglo ojačala nudeći usluge zaštite i kao snaga za političku organizaciju siromašnih na ionako siromašnom italijanskom jugu.

Ndrangeta - godišnji prihodi 4,5 milijardi dolara

Druga najveća zločinačka organizacija u Italiji potiče iz Kalabrije. Manje-više je reč o istim vrstama kriminala, samo što se 'Ndrangeta ističe svojim vezama s kokainskim lordovima iz Južne Amerike, te je time izrasla u glavnog snabdevača te droge za Evropu. Vremenom se proširila i na SAD, iz nje su izrasle porodice Gambino i Bonano, no u poslednje vreme ih zbog droge vrlo uspešno progone.  Uopšte, što više odmiče vreme, i italijanska mafija je pod sve težim udarcima zakona i, kao i u Japanu, čak niti u najizolovanijim lokalnim krugovima više ne uživa društveni ugled kao nekada.

Sinaloa kartel - godišnji prihodi 3 milijarde dolara

Reč je o najvećem meksičkom kartelu, a biti na takvom glasu u toj zemlji zaista diže kosu na glavi.  Ovakve organizacije dugi niz godina jezivo terorišu Meksikance, njihovi pokolji, bilo kao kazneni ili kao obračuni, po brutalnosti su planetarno neslavni. Izrasli su kao udruženje latinoameričkih narkobosova, posebno u Kolumbiji, s onima iz SAD. O koliko unosnom poslu je reč svedoči brojka od 100 milijardi dolara, koliko Amerikanci svake godine potroše na drogu. Od toga 6,5 milijardi dolara zarade meksički karteli, a među njima Sinaloa uzima čak čak 60 posto. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovo je najbolja priča o mafiji ikada ispričana:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA