Najnovije

„Lični stav“: Kako je propao pokušaj ministra spoljnih poslova BiH da Srbiji uruči „protestnu notu“

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac pozdravio je i podržao odluku ambasadora BiH u Beogradu Aleksandra Vranješa da Srbiji ne uruči „protestnu notu“ povodom Svesrpskog sabora ministra spoljnih poslova u Savetu ministara Elmedina Konakovića, jer se radi isključivo o Konakovićevom ličnom stavu a ne usaglašenom i zvaničnom stavu BiH.

Košarac je naveoda Konaković nema ustavno i zakonsko pravo da kreira spoljnu politiku, jer je to pitanje u ustavnoj nadležnosti Predsedništva BiH.

"Ni Predsedništvo BiH, kao ni Savet ministara BiH, o tome se nisu izjašnjavali, a kamoli dali saglasnost. Reč je o jednostranoj i neustavnoj akciji aktuelnog ministra inostranih poslova BiH, koji na perfidan način pokušava da se obrati zvaničnim institucijama Srbije u vezi sa održavanjem Svesrpskog sabora", napisao je Košarac na društvenim mrežama.

Dodaje da je za razliku od Konakovića, ambasador BiH u Beogradu Aleksandar Vranješ postupio na ustavan način, štiteći ustavne nadležnosti institucija na nivou BiH.

"Predstavnici Srpske na zajedničkom nivou će i dalje nastaviti da upozoravaju na neustavne prakse Konakovića, koji je umislio da ima pravo da vlastite političke opservacije iznosi kao zvanične stavove BiH. To je klasična uzurpacija institucija i zloupotreba ovlaštenja sa kojom se mora prestati", rekao je Košarac.

Vranješ je u sredu izjavio da nije ni doneo niti je uručio protestnu notu Srbiji povodom Svesrpskog sabora i pojasnio da ministar spoljnih poslova BiH nema pravo da kreira spoljnopolitičke akcije niti spoljnu politiku BiH jer je to u nadležnosti Predsedništva BiH.

"Tu notu niti sam doneo niti sam uručio Srbiji. Oni su to pokušali preko mene, ali razlog zašto nisam, nije samo vezan zbog mojih političnih stavova, već iz proceduralnih razloga. Ministar spoljnih poslova BiH nema pravo da kreira spoljnopolitičke akcije niti spoljnu politiku BiH. To je u nadležnosti Predsednistva BiH", rekao je Vranješ.

Starović: Srbija će u narednom periodu odgovoriti na naoružavanje Prištine

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA