Najnovije

Mađarska od 1. jula predsedava Evropskom unijom: Šta bi to moglo značiti za Srbiju

Prema ranijim najavama u fokusu šestomesečnog predsedavanja će biti tri teme - borba protiv ilegalnih migracija, energetska bezbednost i proširenje Unije na Zapadni Balkan.

Od prvog jula pa narednih šest meseci Mađarska preuzima predsedavanje Evropskom unijom. Kao ključan prioritet navodi obnovu mira i bezbednosti Evrope, ali i proširenju na zemlje Zapadnog Balkana.

Suočena sa zahtevom za suspenziju predsedavanja usled brojnih neslaganja sa politikom Evropske unije, uprkos protivljenjima određenih zemalja Mađarske za petnaestak dana ipak preuzima predsedavanje Savetu unije. Prema ranijim najavama u fokusu šestomesečnog predsedavanja će biti tri teme - borba protiv ilegalnih migracija, energetska bezbednost i proširenje Unije na Zapadni Balkan, piše "Blic".

"Mađarska pripada grupi prijatelja proširenja i veoma je zainteresovana za proširenje na Zapadni Balkan, pre svega na Srbiju, dok je sa druge strane prilično skeptična kada je u pitanju neko buduće članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji. Međutim, sigurno da će se proširenje naći visoko na agendi Evropske unije", rekao je Marko Todorović.

Na ovo mesto Mađarska dolazi nakon što je stranka Viktora Orbana na izborima uzela više od 40 odsto glasova, a stranke desnog centra osvojile većinu u Evropskom parlamentu. Prepoznata kao prijatelj Srbije Mađarska, jedina iz EU protiv rezolucije o Srebrenici, neće podržati prijem "Kosova" u Savet Evrope.

"Ja planiram da iskoristim svaku priliku pri obraćanju ili pri pregovaranju da zagovaram za Republiku Srbiju. Mađarska će svakako nastojati na tome da se ubrzaju evrointegracije Zapadnog Balkana, naročito Srbije. Kao predsedavajuća imaće zadatak da utvrđuje dnevni red i olakša dijalog zemljama predstavnicima", rekla je Anamarija Viček, poslanica u Evropskom parlamentu, iz stranke FIDES.

Utvrđivaće dnevni red i olakšavati dijalog zemalja
Kao predsedavajuća imaće zadatak da utvrđuje dnevni red i olakša dijalog zemalja predstavnika. Ipak, vođenje Unijom dolazi u nezgodnom trenutku kada je Evropska administracija nakon novih izbora još na samom početku.

"Ovde možda postoje neka očekivanja da zbog tog prijateljskog odnosa Mađarske, Srbija može da ima neke benefite. To se verovatno neće desiti, jer prostor za to nije u ovom vremenskom trenutku u kome se praktično ništa neće dešavati po pitanju proširenja iz tih formalnih i institucionalnih razloga", kaže Bojana Selaković, konvent o Evropskoj uniji.

Mađarska je do sada imala važnu ulogu i u instituciji komesara za proširenje koju je obavljao Oliver Varhelji, ali sudeći prema najavama ovog puta ta funkcija neće pripasti Mađarskoj, niti nekoj drugoj zemlji iz okruženja Zapadnog Balkana.

UJEDINIĆE SE UKRAJINA I RUSIJA? Ako Kijev odbije Putinov predlog, postoji samo jedan scenario da država preživi

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA