Najnovije

DODIK: Marfi tvrdi da u Dejtonu ne piše da Srpska ima pravo da se odvoji od BiH, a gde piše - da nema?

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bošnjački član Predsedništva Denis Bećirović iznošenjem stavova koji nisu usaglašeni u Predsedništvu na najbolji način ruši BiH.

Dodik je naveo da u Predsedništvu BiH ne postoji usaglašen stav o tome da je Republika Srpska remetilački faktor i da zajedno sa Rusijom podriva Dejtonski sporazum, kao što je to Bećirović tvrdio na samitu o Ukrajini u Švajcarskoj.

- To nije BiH. Muslimani na taj način najbolje ruše BiH - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je istakao da Bećirović može da iznosi samo stavove koji su usaglašeni na nivou Predsedništva BiH.

Dodik je ukazao da je svaki put kada se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tražio podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i teritorijalnom integritetu BiH.

Dodik je naveo da Bećirović sada pokušava da ide kod zapadnjaka od kojih traži da preduzmu mere protiv Reopublike Srpske čim se pomene Rusija.

- Na ovaj način oni najviše ruše BiH, jer su privatizovali spoljnu politiku BiH - rekao je Dodik.

On je rekao da Bećirović sve zasniva na lažima i da, ako se posmatraju izjave ministra odbrane u Savetu ministara Zukana Heleza, poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića, ministra inostranih poslova u Savetu ministara Elmedina Konakovića, onda se vidi da je ta horizontala isključivo usmerena protiv Republike Srpske.

- Oni koriste svaku mogućnost da pričaju o ukidanju Republike Srpske - rekao je Dodik i dodao da je na dnevnom redu samita u Švajcarskoj bila Ukrajina, a ne BiH.

Dodik je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske krajnje mesto odluke za spoljna pitanja BiH.

Dodao je da američki ambasador u BiH Majkl Marfi ponovo laže i da je naneo ogromnu štetu u BiH.

- Marfi kaže da Republika Srpska ne može da se odvoji, jer to nije predviđeno Dejtonskim sporazumom. Nije predviđeno ni da ne može. Gde piše da ne može? - upitao je Dodik.

Istakao da to mogu samo da urade Republika Srpska i FBiH.

- FBiH to neće jer ih ohrabruje Marfi i neki drugi, ali da se istorijski zna da smo im nudili da se razdružimo. Inače će doći u poziciju da jednog dana odemo, pa neće dobiti ni razdruživanje - rekao je Dodik.

Poručio je da niko nije i neće ukinuti 9. januar kao Dan Republike, a da opozicija u Srpskoj samo pokušava da napravi problem od nečega što je veoma jasno.

 - Niko 9. januar kao Dan Republike nije doveo u pitanje. Ali, oni žele da naprave neki spin - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je podsetio da su upravo on i njegovi saradnici ti koji su dobili sankcije zbog upornog obeležavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske.

- Na svim obeležavanjima 9. januara prethodnih godina nikada nisam vidio nikoga iz opozicije, ni iz SDS-a, ni iz PDP-a. Odjednom su sada oni počeli da brane nešto - istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, da bi neko ukinuo 9. januar, to bi trebao da uradi ukidanjem nadležnih zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Niko nije pokrenuo tu inicijativu, a oni pišu peticije. O čemu ih pišete? Pišite šta god hoćete - poručio je Dodik.

ŠTA ZNAČI NETANJAHUVO RASPUŠTANJE RATNOG KABINETA? Kraj rata ili još veći sukob na Bliskom istoku?

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA