Najnovije

(NE)POVERENJE MEĐU SAVEZNICIMA: EK osnovala nadzorni organ za korupciju u Ukrajini

Novi nadzorni organ će pratiti kako Kijev troši sredstva iz fonda u vrednosti od oko 50 milijardi evra koji je blok obećao za finansiranje.

Evropska komisija je uspostavila poseban nadzorni organ kako bi sprečila moguću proneveru milijardi dolara dodeljenih Kijevu u okviru glavnog plana EU za finansiranje Ukrajine.

EU je u ponedeljak zvanično najavila stvaranje Odbora za reviziju sa sedištem u Briselu, čija je svrha "da spreči prevaru, korupciju, sukob interesa i nepravilnosti" u finansiranju Kijeva. To telo će biti aktivno do sredine 2028. godine, i redovno će podnositi izveštaje Evropskoj komisiji i izveštavati je o potencijalnim bojaznima.

Članice EU su se u februaru saglasile da Kijevu obezbede do 50 milijardi evra od 2024. do 2027. godine u okviru mehanizma poznatog kao "pomoć za Ukrajinu". Ovim novcem treba da budu pomognuti napori u okviru modernizacije i rekonstrukcije Ukrajine, nastavak pružanja javnih usluga stanovništvu, i sprovođenje brojnih reformi koje su uslov za pridruživanje EU.

Od ove sume, 33 milijarde evra biće obezbeđeno izdavanjem obveznica, dok bi 17 milijardi evra moglo biti "nepovratna podrška" koja bi se potencijalno finansirala prihodima od ruske imovine koju je EU zamrznula nakon početka sukoba. Moskva je više puta osuđivala zamrzavanje imovine kao "krađu".

Ovaj program takođe podrazumeva neke obaveze za Ukrajinu, odnosno da Kijev značajno ojača vladavinu prava i svoje demokratske institucije.

Korupcija se godinama smatra jednim od ključnih problema Kijeva, da bi Ukrajinu u poslednjih nekoliko meseci potreslo više skandala oko vojnih nabavki na visokim nivoima. 

Zabrinutost zbog korupcije u Ukrajini se ističe i u prošlomesečnom izveštaju generalnog inspektora Pentagona, koji je korupciju u Ukrajini nazvao "endemskom", a vladu u Kijevu "jednom od najmanje odgovornih" u Evropi.

U međuvremenu, u izveštaju koji je Evropska služba za spoljne poslove objavila o Ukrajini 2023. navodi se da, iako je zemlja postigla određeni napredak u borbi protiv korupcije, "treba da nastavi sa pružanjem kredibilnih rezultata istraga, krivičnog gonjenja i konačnih sudskih odluka u slučajevima korupcije na visokom nivou".

UKRAJINSKI GENERAL PRIZNAO: Naši dronovi ne mogu protiv ruske odbrane

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA