Najnovije

Suđenje vođama OVK u Hagu: Produžen pritvor Tačiju i Veseljiju

Postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo, navodi se u odluci suda.

Specijalizovana veća u Hagu produžila su za još dva meseca pritvor liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženim za ratne zločine na KiM i u Albaniji.

U odluci suda se navodi da je raspravno veće ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su Tači i Veselji počinili krivična dela iz optužnice.

"Postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo", navodi se u odluci.

Rizik od bekstva optuženih veće je odbacilo kao osnov za produženje pritvora.

Kao i u prethodnih 14 odluka o produženju pritvora, sudije su utvrdile da je Tači i pre hapšenja, u jesen 2020. godine, "pokušao da potkopa sud" i da je "nudio povlastice osobama koje je pozivalo Tužilaštvo".

Veće je u odluci, između ostalog, naglasilo da je utvrđeno da je Tači nedavno u sudskom pritvoru "posetiocima preneo informacije dobijene tokom svedočenja zaštićenih svedoka".

Kako piše u odluci, Tači je posetiocu "preneo uputstva za budućeg svedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svedočenja".

"Takvo ponašanje podržava i osnažuje nalaz veća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja", piše u odluci.

Rizik je tim veći što tužioci obelodanjuju podatke o svedocima koje nameravaju da pred sudije izvedu tokom procesa.

Što se tiče Veseljija, sudije su naznačile da on, kao i Tači, "nastavlja da igra značajnu ulogu na 'Kosovu' na osnovu svojih prethodnih položaja" i da su, dok je on bio na čelu obaveštajne službe, agenti službe "bili umešani u zastrašivanje svedoka".

Veće je ocenilo da bi i Veselji i iz pritvora mogao odati poverljive informacije.

Zaključili su i da postoji rizik da bi Tači i Veselji na slobodi ponovo "počinili zločine protiv onih koji su predstavljeni kao protivnici OVK, uključujući svedoke".

Sudije su naglasile da je "rizik od puštanja Tačija i Veseljija naročito veliki zato što na Kosovu vlada uporna klima zastrašivanja svedoka i mešanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK, koju ne mogu samo suzbiti zaštitne mere za svedoke".

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od hapšenja u novembra 2020. godine.

NJima se sudi zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u deset tačaka za progone po političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, prisilni nestanak, mučenja i ubistva. Pripadnici OVK, po optužnici, počinili su ove zločine u 41 nelegalnom pritvoru nad 407 pritvorenika od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba takozvane OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U takozvanoj privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima zločinačke OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, LJah Brahimaj, Fatmir LJimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, LJatif Gaši i Sabit Geci.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Putinov manevar za nesanicu Zapada! Kreće treći svetski rat, a otpor Americi biće žestok - lepo se ovoga dosetio!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA