Najnovije

MI SNAGA IZ NARODA TUŽILA VLADU SRBIJE! Po kom osnovu uvodite dženderske pojmove?

Poslanička grupa MI SNAGA NARODA Prof. dr Branimir Nestorović juče je tužila Vladu Srbije, kao autora i predlagača Zakona o rodnoj ravnopravnosti - Law on Gender Equality.

Zbog problema nastalih u primeni rečnika, gramatike i pravopisa srpskog jezika i „rodno osetljivog jezika“, za koji ne postoje rečnik, gramatika i pravopis – Poslanička grupa zatražila je od Vlade da joj dostavi akte i ukaže na osnov po kome je u Srbiju, pod pretnjom kažnjavanja, uvela nejasne i nepoznate dženderske pojmove: gender identities/rodni identiteti; gender/rodno osetljiv jezik; gender/rodno senzitivan jezik; gender/rodna ravnopravnost itd", navodi se u saopštenju.

Poslanička grupa "MI SNAGA NARODA" podnela je tužbu protiv Vlade Srbije nakon što je Vlada odbacila njihov zahtev za ukidanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, što je izazvalo haos u obrazovanju i informisanju, i zatražila od Narodne skupštine da Zakon stavi van snage.

"Umesto očekivanih odgovora, Vlada je donela Rešenje kojim je odbacila takav zahtev, pa je Poslanička grupa podnela tužbu protiv Vlade i od Suda zatražila da prinudi Vladu da ispuni zahteve Poslaničke grupe. Iz istih razloga, posebno zbog stvorenog haosa u obrazovanju i informisanju, 29. maja 2024. godine, Poslanička grupa zatražila je od Narodne skupštine da sporni Zakon o rodnoj ravnopravnosti stavi van snage. Dana 31. maja 2024. godine, po dobijanju tog predloga, Skupština je isti prosledila Vladi sa molbom da ga razmotri i da svoje mišljenje dostavi Narodnoj skupštini", stoji u saopštenju.

Vlada je po dobijanju dopisa zatražila od Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pripremu Predloga mišljenja o stavljanju van snage Zakona o rodnoj ravnopravnosti, naglasivši potrebu za mišljenjem Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

"Odmah po dobijanju tog dopisa, Vlada se obratila Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog navodeći: „U prilogu se dostavlja, radi pripreme Predloga mišljenja Vlade, Predlog zakona o stavljanju van snage Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji su Narodnoj skupštini podneli narodni poslanici Nestorović Branimir, Lukić Branko, Pavić Aleksandar i Antonijević Borislav, a koji je Narodna skupština dostavila Vladi dopisom 03 Broj 011-1362/24 od 30. maja 2024. godine. Napominjemo da je o pripremljenom Predlogu mišljenja Vlade potrebno pribaviti i Generalnom sekretarijatu Vlade dostaviti mišljenje Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo“, navodi Mi snaga iz naroda.

OPROBANA METODA ZAPLAŠIVANJA: Makron upozorava na građanski rat ako pobede Le Penova ili Melanšon

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA