Najnovije

Tržište mobilnih telefona postaje sve zanimljivije: Šaomi Mi 10T Pro

Tržište mobilnih telefona postaje sve zanimljivije. Uprkos pandemiji, ove godine, videli smo pregršt zanimljivih modela, ali i nekih hrabrih poteza kada je reč o dizajnu i funkcionalnostima telefona. Međutim, još uvek su najpopularniji telefoni klasičnog oblika.

Foto: Promo

Proizvođači se utrkuju da ponude što je moguće bolje performanse za što manje novca i glavni cilj je da nađu balans između te dve stvari kako bi zaradili. Glavno pitanje je na čemu uštedeti i kako privući što više kupaca. Kineski proizvođač „Šaomi“ je dosad nebrojeno puta pokazao da ume da odgovori na taj izazov. Stoga ne čudi što je pre neki dan objavljeno da je kineska kompanija dospela na treće mesto po broju prodatih telefona u kvartalu jul-septembar, potisnuvši sa te pozicije „Epl“.

Kada je predstavljen „Šaomi Mi 10T Pro“, izazvao je veliku pažnju među korisnicima, i mnogi su pokazali interesovanje za njega. Kada se pogledaju specifikacije uređaja, deluje impresivno, naročito za cenu nešto nižu od 600 evra, koliko će iznositi u Srbiji.

Da neko ne shvati pogrešno, to je ozbiljan novac, ali ovde je reč o telefonu koji ima flegšip performanse, a takvi uređaji ove godine koštali su daleko više. Zbog toga su svi bili iznenađeni kada su čuli za „Mi 10T Pro“. 

Kada je reč o prvim utiscima, kada otpakujete „Mi 10T Pro“, odmah zapažate jednostavan dizajn. Ekran crn i ravan, bez ičega što bi smetalo. Jednostavnost kvari otvor selfi kamere koji se nalazi u gornjem levom uglu.

Leđa ekrana su zakrivljena, a i sa zadnje strane telefon izgleda jednostavno, ali i veoma elegantno i lepo. Materijal deluje kvalitetno, a poleđina je sjajna i bukvalno može da se koristi kao ogledalo. To pod uslovom da ne nosite silikonsku futrolu, koja se dobija u pakovanju i za koju proizvođač tvrdi da ima antibakterijska svojstva, što se ne viđa često. Uz to, i ekran ima sloj koji štiti od bakterija.

Telefon deluje veoma kvalitetno u ruci, iako je težak 218 grama (za to je najzaslužnija velika baterija) i veoma lepo izgleda i sa futrolom i bez nje. „Šaomi“ je, kada je reč o dizajnu, igrao na sigurno i malo kome se izgled ovog telefona neće dopasti.

Srce uređaja „Mi 10T Pro“ predstavlja moćni „Snepdragon 865“ procesor sa osam jezgara koji podržava i 5G. To je jedan od najsnažnijih procesora na tržištu napravljen za najzahtevnije korisnike i za flegšip modele. U kombinaciji sa ostalim mogućnostima „Mi 10T Pro“, ovaj čip radi odlično. Prilikom testiranja na telefonu su kao od šale funkcionisale veoma zahtevne video-igrice, čemu je doprinosilo i već pomenuto brzo osvežavanje ekrana, kao i čip za grafiku u telefonu.

LJubitelji video-igara na telefonu biće veoma zadovoljni iskustvom, bilo da voze brze automobile, avione, da igraju „pucačinu“ ili neku stratešku ili sportsku igru, a šteta je ovakave mogućnosti procesora ne koristiti za uživanje u dobrim igrama.

Telefon i u svakodnevnom radu nije pokazivao nikakva usporavanja, iako je istovremeno bio instaliran veliki broj aplikacija. „Mi 10T Pro“ ima osam gigabajta RAM memorije. Kada je reč o skladištu za podatke, dostupne su verzije od 128 i 256 gigabajta, a važno je napomenuti da nije moguće proširiti memoriju karticom.

Kamera „Mi 10T Pro“kada se pogledaju specifikacije mnogo obećava. U ovom slučaju, obećanje nije „ludom radovanje“, a telefon je dobro naoružan senzorima. I po mogućnostima, ali i vizuelno, u oči prvo upada glavna kamera od 108 megapiksela i sa otvorom blende f/1.69. To je „Samsungova“ kamera koja ima digitalni zum od 30 puta, čime se donekle nadoknađuje nedostatak telefoto-kamere.

Glavnoj kameri društvo prave širokougaoni senzor od 13 megapiksela i makrokamera od pet megapiksela i sa autofokusom na minimalnim razdaljinama.

Fotografije i snimci načinjeni mobilnim telefonima svake godine postaju sve bolji, a dokaz tome su i senzori koje poseduje „Mi 10T Pro“. Fotografije su odličnog kvaliteta, veoma oštre, sa prirodnim bojama. Kada se koristi opcija od maksimalnih 108 megapiksela, onda je i zumiranje detalja veoma upotrebljivo.

Veoma dobre rezultate ostvaruje i širokougaoni senzor, a makro kamera će zadovoljiti sve one koji vole da se „igraju“ tim opcijama. Dobri rezultati ostvaruju se i kada nema mnogo osvetljenja, naročito uz noćni mod, tako da oni koji vole da se fotografišu u noćnim klubovima (nemojte to raditi još neko vreme, dok ne prođe pandemija), neće morati da brinu zbog kvaliteta fotografija na društvenim mrežama.

Mlađoj publici će verovatno biti interesantni brojni efekti koje omogućava softver, a najviše pažnje privlači „klon“ opcija koja omogućava da se ista osoba na jednoj fotografiji pojavi do četiri puta.  

Odličan je i kvalitet video-snimaka, i u 4K i u 8K rezolucijama. Naročito je za pohvalu dobra stabilizacija, tako da vam nije potrebna preterano mirna ruka ili stativ za dobre snimke.

I tu se priča o kamerama ne završava. Ne smemo zaboraviti ni prednju kameru od 20 megapiksela, koja pravi odlične selfije. Takođe, nećete morati da brinete ni za kvalitet slike prilikom video-poziva (pod uslovom da imate dobru internet vezu).

„Mi 10T Pro“ sigurno ima jednu od boljih kamera u svetu mobilnih telefona, i oni koji vole da eksperimentišu sa fotografijama verovatno će stalno nalaziti nove mogućnosti.

Izvor: Pravda/RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

NAJNOVIJE

RATNI IZVEŠTAJI

loading...