Najnovije

POSLEDNJE UPOZORENJE AMERIMA: Rusija će oboriti svaki avion koji koordinira napadima dronom na njihovu bazu u Siriji

Prošle nedelje je rusko Ministarstvo odbrane optužilo SAD da napadaju njihovu sirijsku bazu sa rojem dronova vođenih od strane aviona P-8 Posejdon američke mornarice iznad istočnog Mediterana.

Hmejmim (Foto: RIA)

Rusija je spremna da obori bilo koji američki avion koji koordinoira UAV napade na njihovu Hmejmim vazduhoplovnu bazu u blizini Latakije u Siriji, kaže Vladimir Šamanov, šef komiteta za odbranu niže parlamentarne kuće, bivši komandant ruskih vazdušnodesantnih snaga.

“U slučaju još jednog američkog napada dronom na rusku vojnu bazu u Siriji, Rusija je spremna da obori taj avion,“ rekao je Šamanov.

Šamanovi komentari su pratili saopštenje ruskog Ministarstva odbrane da je američki izviđački avion Posejdon-8 koordinisao napad dronovima na vazduhoplovnu bazu.

Prema izveštajima, vazduhoplovna baza se dodatno našla pod talasima napada od strane malih naoružanih dronova, koji su izgleda sve sofisticiraniji.

25.oktobra je ruski zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao da je američki izviđački avion koordinisao napad na rusku vazduhoplovnu bazu u januaru 2018. godine.

“Trinaest dronova se kretalo u skladu sa zajedničkim borbenim raspoređivanjem, kojima je upravljala jedna posada. Tokom svog tog vremena, američki izviđački avion Posejdon-8 je patrolirao u oblasti Sredozemnog mora osam sati,“ rekao je zamenik ministra odbrane.

Zvaničnik je takođe rekao da su SAD snabdevale sirijske militante opremom koja im je omogućavala pristup radio frekvencijama kojima upravlja ruska avijacija.

“Samo tehološki napredna zemlja ima pristup takvim alatima; oni se ne mogu napraviti u sirijskoj pustinji,“ dodao je Fomin.

U vreme napada, ruski ministar odbrane je optužio radikalne islamiste. Napad 8. januara je uključivao ukupno 13 dronova, od koji je njih 10 prišlo vazduhoplovnoj bazi, dok je 3 pokušalo da napadne pomorski objekat u Tartusu.

28.oktobra, ruski predsednik Vladmir Putin je takođe istakao povećanje aktivnoti dronova, naročito u poslednja dva meseca kada su ruske snage, kako je prijavljeno, oborile njih 50. On je razgovarao sa novinarima nakon 4-stranog samita o Siriji između Francuske, Nemačke, Turske i Rusije.

“Rusija zadržava pravo da podrži sirijsku vladu ako teroristi sprovedu provokacije iz Idlib zone,“ rekao je Putin. “Prilično skoro – obavestio sam svoje kolege – artiljerijski udari su isporučeni iz Idlib zone u pravcu Alepa. U proteklih šest nedelja do dva meseca, naša vazdušna odbrana je oborila 50 vazdušnih dronova u blizini naše baze u Hmejmimu.“

Čim su izneti izveštaji u vezi sa napadima dronom u januaru 2018. godine, Pentagon je odbacio sve optužbe da su američke snage bile umešane u njih. Portparol marinaca major Adrian Rankin-Galovej je 9. januara rekao da “bilo koja sugestija da su američke ili koalicione snage imale ulogu u napadu na rusku bazu je bez ikakve osnove i potpuno je neodgovorna.“

Osim toga, vazdušna odbrana Rusije u vazduhoplovnoj bazi u Hmejmimu je oborila dva napadačka drona koja su lansirali militanti koji deluju u sirijskoj pokrajini Latakija, rekao je 10. avgusta general-major Aleksej Tsigankov, šef ruskog centra za sirijsko pomirenje.

“Tokom protekla 24 sata, jedinice vazdušne odbrane u vazuhoplovnoj bazi u Hmejmimu su otkrile dva bespilotna vazdušna vozila (UAV) koja su lansirana sa teritorije koja je pod kontrolom ilegalnih oroužanih grupa na severu pokrajine Latakija,“ rekao je Tsigankov na dnevnom brifingu. “Obe vazdušne mete su uništene na bezbednoj udaljenosti od baze.“

Dakle, izgleda da je ova vazduhoplovna baza pod čestim i sporadičnim napadima dronovima. Za njih su, kako se navodi, najviše krivili militantne grupe, a ne američku aktivnost.

Svet na ivici nove katastrofe, svetske sile drže vojske u pripravnosti. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube