Najnovije

RUSI TESTIRALI RAKETU OD KOJE STREPI CEO SVET: "Nudolj" ruši i satelite

Rusija će uskoro imati mnogo moćniji "atomski kišobran" nad Moskvom i industrijskim regionima koji će je štititi od napada protivničkih raketa. Posle objave početka proizvodnje S-500, na poligonu "Sari Šagan" u Kazahstanu uspešno je sprovedeno ispitivanje nove rakete koja je pogodila zadati cilj.

Nudolj (Foto: Jutjub)

U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije kaže se da je nova raketa napravljena da štiti od napada iz kosmosa. Pošto je objavljen video-snimak dovoženja i postavljanja u "raketni bunar" nove rakete, eksperti su prepoznali da se radi o raketi A-235 "nudolj" koju je napravila korporacija "Almaz-antej". Ta raketa može da ruši ne samo leteće balističke kosmičke ciljeve već i satelite. Nova raketa "nudolj" će zameniti rakete A-135 "amur" koje su do sada štitile Moskvu od raketnih napada.

Doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov ističe da su službeni podaci o brzini rakete i druge karakteristike i dalje tajna pa on pretpostavljala da je brzina rakete "nudolj" A-235 do 12 maha, a domet 1000 kilometara. Raketa te brzine može da ruši protivničke rakete ne dozvoljavajući im da unište industrijske rejone.

Tokom 2018. godine na poligonu "Sari Šagan" su više puta sprovođenja ispitivanja te rakete presretača. Ispitivanja su pokazala da je po preciznosti i drugim parametrima ona superiorna u odnosu na sve slične rakete.

Rukovodilac ruske državne korporacije "Rosteh" Sergej Čemezov saopštio je da je počela proizvodnja novih PVO sistema S-500. On je objasnio da će ih armija dobiti čim prođu ispitivanja na poligonu. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je nedavno najavio da će ruska armija početi da dobija te mnogo hvaljene sisteme 2020. godine.

Nije tajna da će domet S-500 biti znatno veći od S-400. Inače, potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov kaže da će uspešna ispitivanja S-500 usloviti da te sisteme armija dobije i pre nego što je planirano.

Za razliku od sistema S-400 koje je Rusija prodala Kini i Turskoj, najnoviji S-500 ne namerava da u bližoj budućnosti prodaje nikome.

Prednost nad Amerikancima

Rusi ne skrivaju od Amerikanaca da prave nove rakete, čak su im više puta govorili koji su za to glavni razlozi. U martu 2019. godine ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da Rusija razrađuje nove rakete kao odgovor na odluku Vašingtona da izađe iz dogovora o PRO. Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da sa novim raketama sada imaju određenu prednost nad Amerikancima. Putin smatra da će i SAD napraviti brže rakete, ali im za to treba najmanje desetak godina.

Moćni S-500 će obesmisliti upotrebu NATO avijacije u Evropi. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Stanje u Americi kao pred građanski rat! - Aleksandar Pavić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube