Najnovije

USKORO ĆE LJUDI IMATI MALO UDELA U RATOVANJU, SVE ĆE OBAVLJATI ROBOTI: Vazduhoplovne snage SAD pripremaju se za testiranje "Zlatne Horde"!

Američka istraživačka laboratorija vazduhoplovnih snaga (AFRL) priprema se za prvi test nove tehnologije koja će municiji omogućiti međusobno komuniciranje usred leta, donoseći odluke o tome kako najbolje napasti dodeljene ciljeve.

Simulacija udara bombe (Foto: Jutjub)

Vazduhoplovne snage dugo istražuju povezivanje autonomnih bespilotnih letelica i aviona preko veštačkih inteligencijskih mreža poput SkajBorga (SkyBorg), ali sada istraživači žele da započnu prve testove srodnog programa koji bi omogućio da bombe i rakete donose sopstvene odluke na putu do svojih ciljeva o tome kako je najbolje izvesti te napade.

Sistem se prikladno naziva “Golden Hord” (Golden Horde, srp. Zlatna horda), nazvana po mongolskim konjičkim vojskama koje su osvojile veći deo zapadne Azije i istočne Evrope. Armije Zlatne horde bile su organizovane u autonomne komandne jedinice, čineći ih dinamičnim i nepredvidljivim – i gotovo neporaženim – na bojnom polju, jer su se mogle brže prilagoditi promenjivoj situaciji od bilo koje druge vojske.

Međutim, ovo mnogi posmatrači ne porede sa DŽingis Kanom, već sa Sajberdjun (Syberdune) Sistem Model 101.

“Uz sve razgovore o veštačkoj inteligenciji i drugim stvarima u filmovima o” Terminatoru”, sigurno postoji određena strepnja o tome koju nezavisnu sposobnost može imati oružje”, rekao je pukovnik Geri Has, direktor Direkcije za municiju AFRL-a, prošlog meseca .

AFRL planira testiranje Golden Hord na modifikovanim “kolaborativnim” verzijama bombe malog prečnika I(SDB) i minijaturnog mamca lansiranog u vazduhu (MALD) koje su ove jeseni i zime ispuštali avioni F-16 Falkon. Međutim, bombe neće samostalno birati svoje mete, Has je naglasio: moći će donositi ograničene odluke iz skupa opcija izabranih unapred pomoću algoritma „modula autonomije“.

„Planeri misije bi oružju davali informacije o odgovarajućoj zoni angažovanja, gde bi se smatralo da je pravilno upotrebiti oružje na određene ciljeve,“ rekla je menadžerka programa Golden Hord Norma Tejlor, „i oni bi davali informacije oružju o poznatim ciljevima u toj zoni.”

„Ali ako imaju neku ideju da možda postoje druge mete za koje ne znaju, oni će oružju dati informacije u pogledu prioriteta, tako da ako naiđu na cilj višeg prioriteta koji je u zoni ovlašćenog angažmana, onda ima dozvolu da promieni svoj zadatak “, rekla je ona.

Integracijom bombi i tehnologijom Golden Hord upravljaju odvojene grupe za bombe: SDB pokriva Science Applications and Research Associates Inc. uz ugovor vredan 100 miliona dolara, a MALD Georgia Tech Applied Research Corporation uz 85 miliona dolara vredan ugovor.

Očekuje se da jednog dana bomba malog prečnika II, ili GBU-53 Stormbrejker, postane osnovno oružje za F-35 boraca, ali problemi sa preklopljenim krilima tanke municije odložili su njenu adaptaciju krajem godine.

Kako Iranci hvataju špijune CIA u svojim redovima, saznajte OVDE!

Izvor: logicno.com/ S. Filipović

 

Bonus video

Sukobi u svetu brzo izmiču kontroli!

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube