Najnovije

UKRAJINSKA VOJSKA ČEKA KOMANDU ZA NAPAD: Rovovski rat u Donbasu ne može večno da traje

Vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Ruslan Homčak rekao je da je ukrajinska vojska željna komande „napred“ za zauzimanje Donbasa, koji bi bilo lakše „vratiti“ vojnim putem.

Ukrajinska vojska (Foto: Jutjub)

Premanjegovim rečima, „rovovski rat“, koji se nastavlja sa gubicima, ne može se nastaviti u nedogled.

„Rat traje šest i po godina, godinu i po dana imao je aktivnu fazu, a onda ... U rovovima ima okršaja: tamo su prešli kilometar, tamo - 200 metara ... Ali ta kretanja napred i nazad dešavaju se sa gubicima.

Vojska se mora kretati, mora imati cilj i postići ga, ali šta je cilj sedenja u rovovima? Pa, sedeli smo u defanzivi, onda će nova generacija ići u rovove.

Koliko će godina ovo trajati? Mora biti pokreta, mora biti promena“, naglasio je ukrajinski general.

Istovremeno je objasnio da bi u rešavanju teškog zadatka „vraćanja Donbasa u Ukrajinu“, sa kojim se suočava rukovodstvo zemlje, najlakši način bio da se vojsci da komanda „napred“. Međutim, prema Homčaku, za to su potrebni i uslovi.

„Moramo biti spremni da nastavimo i ostvarimo pobedu. Da li razumete? Ne samo da želite, već da budete spremni. Moramo biti obučeni, imati moderno oružje, moramo shvatiti da će biti žrtava, i pre svega civilnog stanovništva. A pošto znamo o kakvom se području radi, razumemo šta će se dogoditi“, kazao je vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine.

Pored toga, primetio je da Ukrajinci nisu spremni za rat sa gubicima.

„Gledajte, čim se nešto dogodilo, ljudi su poginuli, svi zahtevaju „glave“ odgovornih. Pa da li smo mentalno spremni za takav rat? Da li je ukrajinski narod spreman? Evo još jedne disonance za vas “, izjavio je Homčak.

Dodao je da su trenutno u Donbasu upravo „prestali da pucaju“ i da pet meseci drže „primirje“. Vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine, očigledno, ne primećuje na desetine granata, uključujući one iz zabranjenog teškog naoružanja, nedavno lansiranih po republikama Donbasa.

„Danas je primirje izuzetno neophodno da bi državno rukovodstvo napredovalo dalje u skladu sa ranije postignutim sporazumima. Minski sporazumi, „normandijski format“ ... Svuda je prva stvar jedno: prekid vatre. Prekid ukazuje na to da postoji upravljivost i potvrđuje namere pregovarača.

Napravili smo prvi korak, pa sledeći. I u našem slučaju, prvi korak nije primirje u globalnom smislu, već prekid vatre. Iako ga sporazumi nazivaju „sveobuhvatnim primirjem“. Pet meseci sve ovo funkcioniše“, zaključio je Homčak.

Kako su pobunjeničke snage izvcršile bombaški napad na članove vlade na aerodromu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube