Najnovije

RUSIJA IZAŠLA IZ UGOVORA O OTVORENOM NEBU! Ravnoteža interesa je poremećena

Rusija započinje proceduru povlačenja iz Ugovora o otvorenom nebu.

Otvoreno nebo (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Ovo se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ugovor kojim se predviđaju slobodni letovi nenaoružanih izviđačkih letelica preko teritorija zemalja potpisnica na snazi je od 1992. godine.

U maju 2020. godine predsednik Donald Tramp objavio je da se Sjedinjene Države povlače iz ovog Ugovora; formalno se povlačenje dogodilo 22. novembra.

Vašingtonu nije bilo drago što je Moskva navodno koristila zabranjenu fotografsku opremu u svojim avionima za osmatranje, mada su stručnjaci ove optužbe nazvali nepravednim, ali zapravo je američka strana samo tražila razlog za demarš.

„22. novembra 2020. Sjedinjene Američke Države Amerike istupile su iz Ugovora o otvorenom nebu pod izmišljenim izgovorom. Dakle, ravnoteža interesa država učesnica, postignuta zaključenjem Ugovora, bila je znatno poremećena, naneta je ozbiljna šteta njenom delovanju, a uloga Ugovora kao instrumenta jačanja poverenja i sigurnosti bila je narušena.

Ruska strana je iznela konkretne predloge koji odgovaraju osnovnim odredbama Ugovora da bi se održala njegova održivost u novim uslovima. Sa žaljenjem konstatujemo da nisu dobili podršku američkih saveznika.

Zbog nedostatka napretka u uklanjanju prepreka za nastavak funkcionisanja Ugovora pod novim uslovima, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ovlašćeno da objavi početak domaćih procedura za povlačenje Ruske Federacije iz Ugovora o otvorenom nebu. Po završetku, depozitarima će biti poslato obaveštenje “, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Da li je Tramp imao veze sa Rusijom tokom predizborne kampanje, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube