Najnovije

AMERIKANCI BOMBARDOVALI SIRIJU: Bajden naredio, avioni izvršili strahovite udare (VIDEO)

SAD su gađale miliciju koju podržava Iran u Siriji, potvrdio je Pentagon, dodajući da je vazdušne napade odobrio američki predsednik DŽo Bajden i da su odgovor na raketne napade na američke baze u Iraku.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

"Po naređenju predsednika Bajdena, američke vojne snage ranije noćas su izvele vazdušne napade na infrastrukturu koju koriste iranske militantne grupe u istočnoj Siriji", rekao je portparol Pentagona DŽon Kirbi. Napad se dogodio u četvrtak oko 18 sati po istočnom vremenu.

Kirbi je ponovio ranije izveštaje medija da je bombardovanje sirijske teritorije predstavljalo osvetu za „nedavne napade na američko i koaliciono osoblje u Iraku“. Dalje je naveo da su napadi bili usmereni na "ublažavanje tenzija" na Bliskom Istoku.

Takođe je dodao da su napadi naneli ozbiljnu štetu infrastrukturi „brojnih militantnih grupa koje podržava Iran, uključujući Kait’ib Hezbollah i Kait’ib Said al Šuhad”, napominjući da je uništeno „više objekata”.

Nepotvrđeni izveštaji iz Sirije govore o eksplozijama u blizini Al Bukamala, grada u provinciji Deir ez Zor u blizini granice sa Irakom.

Izveštaji o vazdušnim napadima usledili su nakon niza raketnih napada na Zelenu zonu u Bagdadu, vazdušnu bazu Balad i međunarodni aerodrom Erbil u Iraku tokom protekle dve nedelje. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost, a Pentagon zvanično nije nikoga optužio.

Ovo nije prvi put da SAD krive Iran za napade na američke trupe i dobavljače u susednom Iraku. Nakon što je jedan vojnik poginio, Trampova administracija gađala je miliciju Kataib Hezbolah i druge jedinice, što je kulminiralo atentatom bespilotnim letelicama na generala Kasema Sulejmanija, komandanta snaga "Kuds" Islamske revolucionarne garde Irana u januaru 2020. godine.

Bajden je i sam predvodio hor demokrata koji su u to vreme osudili potez predsednika Donalda Trampa, rekavši da je „bacio štapić dinamita u sanduk“. Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da je napad na Sulejmanija rizikovao "provociranje dalje opasne eskalacije nasilja" i da je preduzet bez odobrenja Kongresa.

Kina i Rusija će zaustaviti napade na Srbiju i RS jer tako čuvaju svetski poredak koji grade. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube