Najnovije

TAJNA NEUSPEHA SAUDIJSKE ARABIJE: Zašto su Huti jači u vazduhu? (VIDEO)

Saudijska Arabija je više puta izveštavala da je uspešno odbila napade bespilotnih letelica jemenskih Huta. Saudijci su naoružani za red veličine bolji od boraca pokreta Ansar Alah, koji koriste zastarelu opremu. I premda neki stručnjaci kažu da je Rijad pouzdano zaštićen od vazdušnih napada, zastareli uređaji jemenskih Huta ne samo da savladavaju američke sisteme PVO Patriot, već i uništavaju objekte na teritoriji Saudijske Arabije.

Raketa Huta (Foto: Jutjub)

Saudijska vojska se priprema za odbranu naftnih postrojenja u zemlji. Zvanični Rijad je najavio vežbu. Pored vojske, u njih su uključeni graničari, kontraobaveštajci, kao i obezbeđenje kompanija Saudi Aramco i  Aramco Gulf Company.

Razlog vežbi bili su napadi na strateške objekte u Rijadu. Projektili i dronovi Huta napadaju saudijsku naftnu industriju. Pre nedelju dana bombardovano je glavno postrojenje naftne i gasne kompanije Saudi Aramco.

„Udari uz pomoć šest bespilotnih letelica izvedeni su na objekte kompanije Saudi Aramco, ciljevi su pogođeni krajnje precizno“, rekao je tada Jahja Saria, portparol jemenskih pobunjenika.

Zauzvrat, Rijad je izjavio o grešci Huta. Navodi se da jemenske bespilotne letelice nisu nanele značajnu štetu.

Čime napadaju Huti?

Jemenski pobunjenici imaju na raspolaganju tehnički ograničenu flotu „dronova“. Huti imaju Raqeep, Hudhud 1, Rasef, Qasef 1, Qasef-2k. Uglavnom se radi o replikama postojećih bespilotnih letelica, uglavnom iranskog porekla.

Pored toga, protivnici saudijske vojske imaju krstareću raketu Quds-1. Analogna je iranskoj raketi. 2019. godine jemenski pobunjenici napali su kompanije Saudi Aramco upravo ovom raketom. Napad je primorao Rijad da smanji proizvodnju nafte za 50%.

Dana 12. juna 2019. Huti su napali dolazni terminal na međunarodnom aerodromu Abha, a nedelju dana kasnije napali su postrojenje za desalinizaciju Al-Šugajk na jugozapadu Saudijske Arabije.

Procenjeni domet Quds-1 je oko 150 km. Opremljen je motorom sličnim TJ-100, koji proizvodi češka kompanija Velká Bíteš.

Još jedna pretnja Rijadu je raketa Badr-F čiji je domet 160 km. Pored toga, Huti imaju protivbrodske rakete, koje su već napale brodove saudijske koalicije.

Treća vrsta projektila bila je porodica Burkan. Projektil je razvijen na osnovu sovjetskog Skada. Stručnjaci UN kažu da su komponente za ove rakete uvezene iz Irana.

Najveću pretnju Saudijcima predstavljale su bespilotne letelice-kamikaze. Huti koriste bespilotne letelice porodice Samad, uz pomoć kojih su 20. jula 2019. uništili dva kompleksa Patriot. Pored toga, jemenski pobunjenici pretvorili su bespilotnu letelicu Kasef-2K, stvorenu na bazi iranskog aparata Ababil, kao samouništavajuću jedinicu.

Problemi Rijada sa napadima Huta

Glavni prihod kraljevine je prodaja ugljovodonika. Do 2020. godine zemlja je proizvodila u proseku 9,2 miliona barela nafte godišnje. Udari po naftnim i gasnim objektima predstavljaju kritičnu pretnju Rijadu.

Sistem protivvazdušne odbrane Saudijske Arabije zasnovan je na američkom sistemu Patriot PAC-3. Te rakete dostižu četiri puta veću brzinu od brzine zvuka. Pored toga, saudijska vojska je naoružana raketama vazduh-vazduh AIM-9 Sidewinder.

Saudijski sistem PVO razvili su Amerikanci. Nakon što su Huti uništili dva kompleksa Patriot odjednom, pojavila su se pitanja za Vašington. Pentagon svoj neuspeh objašnjava činjenicom da je kompleks stvoren 1980-ih i nije namenjen uništavanju malih predmeta.

Američka vojska nije očekivala da će se Patriot suprotstaviti malim krstarećim raketama ili dronovima. U razvoju sistema protivvazdušne odbrane za Saudijce, fokusirali su se na sposobnost presretanja projektila Skad.

„Sistem Patriot je prvobitno dizajniran za balističke rakete. Sada se mora prilagoditi novim ciljevima “, objašnjavaju analitičari kompanije Aurora Intel.

Za borbu protiv malih ciljeva, SAD stvorile su Patriot Advanced Capability (PAC-3). NJegove rakete dostižu brzinu do 5000 km/č i prepoznaju male i sporo pokretne ciljeve.

Sada je saudijska vojska počela da koristi lovce F-15 za presretanje bespilotnih letelica Hutia. Američka modernizacija ne pomaže Rijadu. U februaru je Ansar Alah gađao ciljeve u Saudijskoj Arabiji.

Saudijci tvrde da su uspeli da obore balističku raketu na putu za Rijad. Međutim, na društvenim mrežama govorilo se o eksploziji unutar grada.

Politički rat Saudijaca

Napadi Huta izazivaju međunarodnu zabrinutost. 19. marta 2021. godine jemenski pobunjenici napali su Saudijsku Arabiju. Takve akcije izazvale su neodobravanje Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

„Moskva najoštrije osuđuje pomenutu vojnu akciju. Pozivamo sve strane u sukobu u Jemenu da se strogo pridržavaju odredbi međunarodnog humanitarnog prava, da odmah i potpuno napuste vojne operacije koje dovode do uništavanja civilne infrastrukture i civilnih žrtava “, saopštilo je rusko diplomatsko odeljenje.

Rusija je pozvala na zaustavljanje nasilja u regionu. Ujedinjene nacije (UN) su, pak, zabrinute zbog humanitarne situacije u Jemenu. Glavne tvrdnje iznosi Saudijska Arabija koja je nametnula pomorsku, kopnenu i vazdušnu blokadu pobunjenog dela Jemena.

Humanitarna kriza izbila je u zemlji zbog nestašice hrane, lekova, goriva i drugih osnovnih potrepština. Rijad je pod sankcijama. Sjedinjene Države odbijaju da prodaju oružje Saudijcima. Saudijska Arabija rizikuje da izgubi status glavnog uvoznika oružja na Bliskom istoku.

U međunarodnoj areni shvataju da je uzrok rata u Jemenu sukob Irana i Saudijske Arabije. Šiitski Teheran podržava hutski pokret Ansar Alah. Rijad predstavlja sunitsko krilo islama i podržava svrgnutog predsednika Mansura Hadija. Sukob u Jemenu postao je poligon za testiranje tehnologije. Modernizovani američki PVO sistemi inferiorni su u odnosu raketne tehnologije izgrađene na sovjetskim tehnologijama.

Kako je Šojgu ojačao Krim, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji