Najnovije

UGLEDNI AMERIČKI LIST: Prognoza vazdušnih bitaka između Rusije i Ukrajine

Analitičari američkog magazina Forbs predvideli su ishod vazdušne bitke između ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) i Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine.

Ukrajinski avioni (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo nije dobilo nove borbene avione još od 1991. godine. Nakon raspada SSSR, stotine lovaca, bombardera, jurišnih aviona, helikoptera i drugih vazduhoplova ostalo je u zemlji. Ali većina ove opreme je rasprodata ili otpisana. Prema tome, sada ukrajinsko vazduhoplovstvo ima samo 125 borbenih aviona, piše Forbs.

„Ukrajinskom vazduhoplovstvu nije na raspolaganju nijedan avion koji bi imao manje od 30 godina. Mnoge borbene jedinice su starije od 40 godina, a neke su prešle 50-godišnju granicu “, kažu analitičari.

Stručnjaci Forbsa veruju da Ukrajina ima samo jedan izlaz - da od SAD kupi stare lovce F-15, tankere Boeing KC-135 i avione za rano upozoravanje E-2. Nezavisni vazduhoplovni stručnjak Tom Kuper veruje da SAD mogu Ukrajini besplatno da obezbede F-15, ali će sam transfer biti praćen velikim troškovima.

Ponovno opremawe ukrajinskog vazduhoplovstva zahtevaće prekvalifikaciju celokupnog osoblja i potpuno restrukturiranje infrastrukture. Isporuka aviona i njihovo ponovno aktiviranje trajaće dosta vremnae. Potpuni prelazak na američki model mogao bi potrajati decenijama i koštati Kijev milijarde dolara. Ukrajina nema toliki novac.

Ako se dogodi velika vazdušna bitka između Ruske Federacije i Ukrajine, rezultat sukoba čak i sa američkim avionima neće ići u korist ukrajinske vojske, kažu stručnjaci.

„Sada zamislimo da bi ukrajinska vlada mogla nekako priuštiti kupovinu 125 modernih borbenih aviona. Ni najnovije borbene jedinice neće dugo izdržati u punoj konfrontaciji sa Rusijom, koja trenutno drži oko 500 borbenih aviona u blizini granica sa Ukrajinom“, naglasio je Forbs.

List podseća da su ruski PVO sistemi velikog dometa sposobni da gađaju ukrajinske avione već tokom njihovog poletanja. Stoga, u ovoj fazi nema smisla da Ukrajina ulaže u kupovinu lovaca. Kao alternativu, Kijev se može osloniti na zemaljske sisteme PVO i bespilotne letelice, smatra autor materijala.

Ranije je objavljeno da je Ukrajina najavila prikupljanje jedinica teritorijalne odbrane, ali ispostavilo se da zbog nedostatka tehničkih sredstava i osoblja one postoje samo na papiru. Ponuda takvih jedinica ostavlja mnogo željenog. Vojnici se žale na neispravnu vojnu opremu, pa čak i pešadijsko oružje, koje, prema njihovim rečima, ima tragove kvara i popravke.

Iz kojih pravaca Rusija može biti napadnuta, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube